Geen Black Devils op het WK rugby: "We zijn niet meer zo veraf"

  Ook in Japan zullen de Belgische rugbymannen er niet bij zijn.

  Ondanks de wereldwijde belangstelling voor het WK rugby raakt het toernooi bij ons al te vaak ondergesneeuwd, mede door de afwezigheid van de Belgische rugbymannen. Al zijn we volgens Mathias Rondou, sporttechnisch coördinator bij de Vlaamse rugbybond, op de goede weg. "We zijn stilaan op de deur aan het kloppen."

  120 miljoen kijkers op tv en 2,5 miljoen verkochte tickets. Het zijn cijfers die tot de verbeelding spreken. Het WK rugby is dan ook één van de grootste sportevenementen ter wereld en wordt vaak genoemd na de Olympische Spelen en het WK voetbal als de derde in het rijtje.

   

  Desondanks blijft de rugbysport bij ons vaak wat onder de radar. "In
  Vlaanderen is de belangstelling inderdaad niet groot", vertelt Mathias Rondou, sporttechnisch coördinator bij de Vlaamse rugbybond, in De Ochtend op Radio 1.

   

  "In Franstalig België is er wel meer interesse voor het rugby. Dat komt ook door de status van rugbyland Frankrijk, dat altijd meedoet aan het Six Nations-toernooi. Veel Franstaligen in België kijken naar de Franse televisie en krijgen zo meer mee van de rugbysport", weet Rondou.

  "Binnen 4 jaar kunnen de Belgen erbij zijn in Frankrijk"

  De Belgische nationale rugbymannen, de Black Devils, stonden nog nooit op een WK. Ook dit jaar zijn we er niet bij. Is een WK vooralsnog te hoog gegrepen voor het Belgische rugby? “We doen het eigenlijk behoorlijk goed", benadrukt Rondou.


  "We schipperen voorlopig tussen plaats 23 à 27 op de wereldranking en als je bedenkt dat de top 20 naar het WK gaat, dan zijn we er eigenlijk niet zo ver vanaf.”

   

  “Landen als Rusland en Georgië, waar we met België soms tegen spelen, die hebben een professionele omkadering, terwijl wij het in België voornamelijk semiprofessioneel moeten aanpakken. Daarom is er nog steeds een kloof. Maar de Black Devils op een WK, dat is zeker niet onrealistisch. We zijn stilaan op de deur aan het kloppen.”

   

  “Laten we hopen dat we er binnen 4 jaar bij zijn op het WK in Frankrijk. Dan kunnen we gewoon de Thalys nemen”, zegt Rondou met een knipoog.

  De Black Devils (in het rood) konden zich nog nooit plaatsen voor een WK.

  "Vijf landen maken aanspraak op de wereldtitel"

  In dit pre-olympisch jaar geldt het WK ook als graadmeter voor de Spelen van volgend jaar, die net als dit WK ook in Japan plaatsvinden. “Die olympische factor speelt dit WK ergens wel mee. Mede daarom heeft de rugbyfederatie ook gekozen voor Japan als gastland. Zo willen ze het rugby promoten in Azië, waar de sport in volle groei is.”

   

  Nieuw-Zeeland is de dubbele titelverdediger na hun eindoverwinningen in 2011 en 2015. Zijn ze ook dit jaar hét te kloppen land? “Nieuw-Zeeland is ook nu favoriet, dat zijn ze bijna altijd. Maar dit WK zal toch wat speciaal zijn, omdat er een vijftal landen aanspraak maken op de wereldtitel."


  "Engeland is sterk, Zuid-Afrika staat er ook opnieuw. Traditioneel is er dan ook nog Australië en bijvoorbeeld ook Argentinië is misschien wel een kandidaat. Het wordt alleszins boeiend."

  Wereldkampioen Nieuw-Zeeland is ook dit jaar favoriet.

  WK-campagne bij de Vlaamse rugbybond

  Bij de Vlaamse rugbybond hebben ze in de marge van het WK een campagne gelanceerd. “Rugby, sport zonder grenzen” luidt de slogan. “België is er dan misschien niet bij op het WK, maar binnen het rugby leven de landencompetities heel sterk.”

   

  “Zo is er ook binnen het rugby in Vlaanderen wel wat aandacht voor het Six Nations-toernooi en het WK. In het rugby, en dat gaat over de landsgrenzen heen, heerst er een erg gemoedelijke en hartelijke sfeer. Dat kenmerkt de rugbysport en dat willen wij met deze campagne mee uitdragen.”