Campenaerts na dip: "Ga vol voor wereldtitel, maar Remco is topfavoriet"

  Victor Campenaerts

  Victor Campenaerts heeft even diep gezeten deze zomer.

  Met het WK tegen de klok rijdt Victor Campenaerts over een week zijn eerste race in 3 maanden. "Na het werelduurrecord heb ik te veel hooi op mijn vork genomen", vertelt de 27-jarige hardrijder die er weer helemaal klaar voor is. "De batterijen zijn volledig opgeladen", verzekert hij.

  Victor Campenaerts over...

  • zijn dip: "Ik was een schim van mezelf."
  • over het WK: "Ik voel me klaar om weer te schitteren."
  • over zijn concurrenten: "Evenepoel is mijn topfavoriet."
  • over De Weert: "Onze samenwerkingen verlopen superprofessioneel."
  • over de aanval van Kai Reus: "Als hij 55,2 km/u haalt, is het weer aan mij."

  "De pijp was leeg"

  In april was Victor Campenaerts de held van de natie. In Mexico scherpte onze landgenoot het werelduurrecord aan tot 55,089 km.

   

  "Daarna heb ik misschien te veel hooi op mijn vork willen nemen", getuigt Campenaerts in een uitgebreid interview met Sporza. "Ik had graag een tijdrit gewonnen in Romandië en in de Giro, maar telkens werd ik tweede. In de Ronde van België had ik graag het klassement gewonnen, ook daar eindigde ik tweede."

   

  "En op het Belgisch kampioenschap in Middelkerke was de pijp leeg. Ik was een schim van mezelf." 

   

  "Op hoogtestage heb ik geprobeerd om me te herpakken, maar dat lukte niet. Zelfs wielertoeristen snelden me voorbij. Ik was volledig uitgeblust en ik kampte ook met een gebrek aan motivatie. Zo diep zat ik."

   

  "Daarom heb ik samen met mijn begeleiding beslist om voor onbepaalde tijd mijn fiets aan de kant te zetten. Een keertje ben ik 10 kilometer gaan fietsen met mijn vriendin (topzwemster Fanny Lecluyse, red), maar dat vond ik verschrikkelijk. Zo'n tempo was ik niet gewoon", lacht Campenaerts.

   

  "Een pint gaan drinken op een terras beviel me wel. Dat had ik nog nooit gedaan in de zomer. Op die manier heb ik mijn batterijen kunnen opladen. Daarna ben ik weer begonnen met ontspannen ritjes waarin ik verplicht moest stoppen voor een koffie of een lunch."

  Ik ben een keertje 10 kilometer gaan fietsen met mijn vriendin (topzwemster Fanny Lecluyse, red), maar dat vond ik verschrikkelijk.

  Victor Campenaerts
  Victor Campenaerts

  Op het Belgisch kampioenschap in Middelkerke kraakt Victor Campenaerts.

  "Ik ben er weer klaar voor"

  "Sinds het licht weer op groen staat, is alles naar wens verlopen. Ik voel me klaar om te schitteren op het WK", gaat een zelfzekere Victor Campenaerts voort.

   

  "Waarom zou ik dat niet doen? Ik ben weer volledig opgeladen en ben niet bang om voor de wereldtitel te strijden. Ik ga er vol voor. En daar ben ik klaar voor."

   

  Voor de nummer 3 van vorig jaar wordt het wereldkampioenschap zijn eerste race in 3 maanden. Wedstrijdritme heeft hij naar eigen zeggen niet nodig. "Een wedstrijd kan een hele goeie training zijn, maar je weet nooit hoe die er zal uitzien. Koersen ze meteen vol op de eerste klim of wachten ze tot in de finale? Dat zijn twee verschillende trainingen."

   

  "Op training daarentegen werk ik erg afgelijnd. Zo weet ik perfect in welke vorm ik verkeer, zeker met een wattagemeter."

   

  "Voor het WK hebben we de voorbije weken het parcours gesimuleerd in de streek van Overijse. Mijn vader of mijn trainer reden dan op een speedbike. Een goeie uitdaging, want in stand 3 was mijn vader een goeie concurrent", lacht Campenaerts.

  De voorbije weken hebben we het WK-parcours gesimuleerd in de streek van Overijse. Mijn vader op een speedbike met stand 3 was een goeie concurrent.

  Victor Campenaerts
  Gino Campenaerts in Mexico

  Gino Campenaerts heeft zijn zoon de voorbije weken uitgedaagd op een speedbike.

  "Remco is mijn topfavoriet"

  Victor Campenaerts over zijn WK-concurrenten:

   

  Rohan Dennis (titelverdediger)
  Victor Campenaerts: "Ik ben benieuwd. Dennis trekt ook naar het WK zonder competitievoorbereiding, maar ik beschouw hem niet als topfavoriet. Dennis heeft dit seizoen nooit echt zijn kadans gevonden."

  Remco Evenepoel (Europees kampioen)
  Campenaerts: "Remco is voor mij de topfavoriet, zeker na wat hij op zeer jonge leeftijd allemaal bewezen heeft dit seizoen. We kunnen met z'n tweeën op het podium staan."

   

  Primoz Roglic (Vueltawinnaar en ex-ploegmaat)
  Campenaerts: "Primoz zal vermoeid uit de Vuelta komen, maar hij blijft een schitterende tijdrijder. En het parcours met die klimmetjes ligt hem."

   

  Geraint Thomas (Tourwinnaar 2018) 

  Campenaerts: "Als Thomas een doel voor ogen heeft, geeft dat vonken."

  Remco Evenepoel

  "We kunnen met z'n tweeën op het podium staan", zegt Campenaerts over Evenepoel.

  "100 keer de Sigarenberg op"

  Onlangs is Victor Campenaerts ook met wielertoeristen gaan trainen. "Voor de fun", legt hij uit.

   

  "Hier om de hoek (in Herent, red) ligt de Sigarenberg, een helling van 800 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 5 procent. Die zijn we 100 keer opgereden", grijnst de werelduurrecordhouder. "Ik heb me wel koest gehouden, want van mijn trainer mocht ik niet knallen."


  "In juli had je me daar geen plezier mee gedaan. Ik heb lang tegen de bierkaai gevochten en keek op tegen zware trainingen. Nu is dat anders en kan ik weer genieten van die trainingen. Dat doet erg veel deugd."

  "Kevin De Weert is superprofessioneel"

  Als tijdritspecialist vormt Victor Campenaerts vaak een duo met Kevin De Weert. De performancemanager lag even onder vuur bij Lotto-Soudal. 

   

  "Er zijn veel dingen gezegd en geschreven, maar voor mij is elke samenwerking tiptop en erg professioneel verlopen", stipt Campenaerts aan. "Voor het WK werken we op dezelfde manier als voor het werelduurrecord. Naast Kevin trekken ook mijn dokter en mijn trainer mee naar Engeland."


  "Ik had die stage zelf willen betalen", onthult Campenaerts, "omdat ik de ploeg verlaat en op het WK niet in de trui van het team koers, maar zo denkt John Lelangue (de general manager van Lotto-Soudal, red) niet."


  "Dat vind ik fantastisch. Het toont aan dat we goed hebben kunnen samenwerken. We gaan zeker zonder rancune uit mekaar", stelt de hardrijder, die volgend jaar voor NTT koerst, de opvolger van Dimension Data.

  Kevin De Weert en Victor Campenaerts.

  "Als hij 55,2 km/u rijdt, is het weer aan mij"

  Over de aanval van de Nederlander Kai Reus op zijn werelduurrecord (55,089 km) maakt Victor Campenaerts zich niet zenuwachtig. "Neen, ik zit nog niet te schuiven op mijn stoel", vertelt hij.

   

  "Met een ideale voorbereiding is er veel mogelijk. En aangezien hij niet meer verbonden is aan een team zal hij daar de tijd voor hebben."

   

  "Het plafond is nog niet bereikt", beaamt Campenaerts. "Met mijn ervaring zou ik nog verder kunnen geraken. Geen kilometer, maar toch. Er is nog marge, want ik zit nog niet op de top van mijn carrière."


  "En als Reus 56 km/u rijdt, ga ik hem feliciteren. Als hij 55,2 km/u rijdt, is het weer aan mij."

  Kai Reus

  Kai Reus wil binnenkort sneller rijden dan Victor Campenaerts.

  VIDEO: Het volledige interview met Victor Campenaerts

  VIDEO: Victor Campenaerts in Sportweekend