Roeselare traint, "maar niet op mijn verantwoordelijkheid", zegt curator

  " "

  Roeselare werd gisteren door de rechter failliet verklaard door een openstaande cateringschuld.

  De spelers van de failliete voetbalclub Roeselare hebben vanochtend getraind. Nochtans mogen ze van de curator niet spelen en trainen in clubverband. De onduidelijkheid over de spelersverzekering is opgeheven. "De betaling die de club gisteren aan de eisende restauranthouder deed, is wel onwettig", vertelt curator Yves François aan onze redactie.

  Roeselare houdt vertrouwen in een goeie afloop

  Trainen ze of trainen ze niet, dat was de vraag vanochtend op Schiervelde na het plotse nieuws van het faillissement door een niet-betaalde restaurantschuld. Om 10u was de training gepland, maar de spelers kregen eerst uitleg van CEO Marco Manso.

   

  Na een lange uiteenzetting trokken de spelers dan toch het trainingsveld op om de thuismatch van zondag tegen Virton voor te bereiden. Maar kan dat zomaar en zijn de spelers nog verzekerd? Curator Yves François klinkt stellig: "Ik heb gisteren meteen mondeling en schriftelijk gemeld dat er binnen clubverband niets gebeurt. Maar ik kan niemand verbieden om op een bepaald voetbalplein gezellig samen te spelen."

   

  "Dat is dan in privé en niet in clubverband. Ze zijn dus niet verzekerd. Als er iets gebeurt, valt dat buiten mijn verantwoordelijkheid." Volgens Sporta, de belangenvereniging voor sporters, zouden de verzekeringscontracten evenwel gewoon doorlopen omdat de arbeidscontracten doorlopen.

   

   François: "Dat zal afhangen van de polisvoorwaarden, maar in principe houdt elke verzekering van rechtswege op te bestaan door het faillissement. Dat is zo bij een autoverzekering. Ik heb de polis van de club evenwel nog niet gezien, daarvoor is het te kort dag."

   

  "Ze doen dit op hun eigen verantwoordelijkheid. Als de arbeidsongevallenverzekering zou tussenkomen als er iets gebeurt, des te beter voor hen. Doet zij dat niet, dan is het jammer voor hen, maar het zal niet op mijn verantwoordelijkheid zijn."

   

  Ondertussen heeft de verzekeraar van de club bevestigd dat de spelers van Roeselare in orde zijn en dat de attesten zijn afgeleverd.

  "Club betaalde gisteren schuld, maar dat gebeurde onwettig"

  Het nieuwe clubmanagement van 1B-club Roeselare zegt dat het niet ingelicht was door het oude over de schuld, die het ondertussen betaalde aan de restauranthouder. De curator fluit hier ook de clubleiding terug: "Nadat ik hen gemeld had dat ze failliet waren, hebben ze met de clubrekening de cateraar betaald. Dat is een onwettige betaling en ik heb dat geld al teruggevorderd."

   

  "Als zij die cateraar willen betalen, zullen ze dat opnieuw moeten doen met extern geld dat niet van de club is."

   

  De curator is nu immers de werkgever van het voetbalbedrijf, de andere personeelsleden hebben niets meer te zeggen. "Ik moet rekening houden met alle schuldeisers en ik kan niet zeggen dat ik die wel en die niet betaal. Hun betaling van gisteren is meer dan problematisch."

  Ik moet rekening houden met alle schuldeisers en ik kan niet zeggen dat ik die wel en die niet betaal.

  Curator Yves François

  "Ik denk dat we toch minstens een week of 2 geïmmobiliseerd zijn"

  Manso en zijn team willen de zaak snel uitklaren en tekenden verzet aan tegen het vonnis van de ondernemingsrechtbank in Kortrijk. Maar dat werkt niet opschortend. Als het van de curator afhangt, gaat de thuismatch van zondag niet door en mogelijk is ook de volgende wedstrijd in gevaar.

   

  "Ten vroegste volgende week dinsdag kan die zaak ingeleid worden. Het is nog maar de vraag of de behandeling meteen kan behandeld worden, laat staan dat er diezelfde dag of een andere dag volgende week een vonnis zal zijn. In de huidige stand van zaken vermoed ik dat we toch minstens een week of 2 geïmmobiliseerd zijn."

   

  Dat de club van niks wist, klopt niet, zegt de tijdelijke bewindvoerder: "Er zijn diverse deurwaarders bij de club langsgeweest. Ze kregen ook al een beslag, deze dagvaarding en het faillissement is wel de meest drastische uitkomst. Dat hebben ze dus administratrief op zijn zachtst gezegd niet goed opgevolgd."

   

  Volgens de reglementen van de voetbalbond betekent 3 forfaits een uitsluiting uit de competitie. "En wellicht zijn ze dan ook hun licentie kwijt", meent de curator, die momenteel nog geen zicht heeft op alle gelden binnen de club. "Ik zie sommen op rekeningen, dat zijn vrijwel de enige activa. Maar ik heb nog geen geactualiseerde passivalijst gezien." Hij kan dus nog niet zeggen of er voldoende geld is om op een normale manier de schulden die bestaan af te betalen.

  Club: "Spelers hebben vertrouwen in goeie afloop"

  Het clubmanagement zelf ziet alles snel goed komen. "Gisteren was een donderslag bij heldere hemel", zegt woordvoerder Evert Stroobant tijdens de training. "Manso heeft de spelers toegesproken. Hij is heel direct en zegt waar het op staat. Het resultaat zie je: ze staan op het veld, de sfeer blijft goed en ze zijn gemotiveerd en hebben vertrouwen in een goeie afloop."

   

  "Het was wel even schrikken", gaf speler Wesley Vanbelle mee. "Ook omdat we vooraf geen signalen hadden ontvangen dat er iets mis was. Alles verliep normaal. We bereiden ons voor zoals anders, of we nu mogen spelen of niet."

   

  Stroobant sluit nog niet helemaal uit of er tegen Virton gespeeld wordt. "We wachten af wat de curator beslist."

  Stroobant: “Was toch een donderslag bij heldere hemel”

  Biebauw: “Gaan ervan uit dat we kunnen doordoen”

  Vanbelle: “Het was wel even schrikken gisteren”