Na "rit voor de geschiedenisboeken": "Gilbert wordt nog elke dag beter"

  Philippe Gilbert is klaar voor het WK in Yorkshire.

  Deceuninck-Quick Step reed de tegenstand gisteren op een hoopje in de 17e Vuelta-rit. Philippe Gilbert won zijn tweede etappe en zo staat de teller van de blauwe brigade op 60 stuks in 2019. "We hebben geschiedenis geschreven", zegt Wilfried Peeters, die veel van Gilbert verwacht op het WK.

  "Als wij iets denken, heeft hij het al gedaan"

  7 van de 8 Deceuninck-renners waren gisteren mee in de eerste groep. Enkel Argentijns kampioen Richeze miste de juiste waaier. "Iedereen was heel nerveus voor de start van de rit. We hadden de etappe goed voorbereid en wisten dat we na 5 kilometer voorin moesten zitten om de boel op één lijn te trekken", zegt ploegleider Wilfried Peeters.

   

  "Dat lukte onmiddellijk en ik was verrast dat zoveel ploegen de slag hadden gemist." Uiteindelijk maakte Gilbert het indrukwekkend af. Wat is zijn geheim? "Gilbert is één van de slimste renners van het peloton", aldus Peeters. "Hij weet perfect wat er kan gebeuren en voelt elke wedstrijd goed aan."

   

  "Als wij iets denken, dan heeft hij het al gedaan. Het is gewoon een sluwe vos. Door het harde werk van de ploegmaats kon hij zich ook wat sparen in de finale, om het daarna fantastisch af te maken. Bennett was dan wel de snelste, maar we hebben hem kunnen afmaken toen hij achter Stybar ging in de laatste kilometer."

   

  (lees voort onder de foto)

  Gilbert is één van de slimste renners van het peloton. Als wij iets denken, dan heeft hij het al gedaan.

  Wilfried Peeters

  Gilbert zit ondertussen al aan 77 profzeges.

  "Een van de favorieten voor het WK"

  De tweede ritzege van Gilbert was ook de 60e van het seizoen voor Deceuninck-Quick Step. Daarmee komt het team van Patrick Lefevere stilaan in de buurt van de 73 stuks van vorig jaar. "Ik houd van kwaliteit, meer dan van kwantiteit. Van een zege als deze heb ik 100 keer meer plezier dan van een andere overwinning", glundert Peeters.

   

  "Dit was een collectieve prestatie van de hele ploeg. We hebben gewoon geschiedenis geschreven. Een massasprint winnen met de snelste renner, dat is gemakkelijk. Een etappe afmaken met zo'n scenario, daar glundert iedereen van."

   

  Het Vuelta-peloton lag na de rit volledig uiteen. "Een halfuur na Gilbert bleven nog renners toekomen. Dat is ongezien voor een vlakke etappe. Alle ploegen ontploften achterin en het viel gewoon nooit stil. Het gemiddelde van 51 km/u zegt ook alles. Het was een rit voor de geschiedenisboeken."

   

  Is Gilbert nu ook één van de favorieten voor het WK van later deze maand in Yorkshire? "Als je de Ronde van Spanje in de benen hebt en daarna goed kunt recupereren, heb je een voordeel met het oog op het WK", weet Peeters. "Gilbert wordt elke dag beter. Ik denk dat hij één van de favorieten zal zijn voor het WK."

  Gilbert wordt elke dag beter. Ik denk dat hij één van de favorieten zal zijn voor het WK.

  Wilfried Peeters

  Verslag van de 17e Vuelta-rit: