Red Panthers moeten naar China voor olympisch ticket: "2 voordelen"

  " "

  De Red Panthers zijn 12e op de ranking, China is de nummer 10.

  De Belgische hockeyvrouwen hebben gunstig geloot voor de olympische barrages: ze moeten tussen 25 oktober en 3 november 2 keer in en tegen China spelen. China is de nummer 10 van de wereld, België de nummer 12.

  Door hun tegenvallend EK  in eigen land - ze werden vorige maand pas 6e - kwamen de Belgen bij de loting vandaag in Lausanne in de pot met de op papier zwakkere landen terecht. Die waren veroordeeld tot een dubbel duel op verplaatsing tegen een hoger gerangschikt land.

   

  De andere mogelijke tegenstanders van de Belgen waren Spanje (FIH-7), Ierland (FIH-8) en India (FIH-9). Met China deden ze dus qua ranking de beste zaak. En ze hebben ook een positief rapport tegen China: in hun laatste 8 onderlinge duels won België 5 keer, speelde 2 keer gelijk en verloor 1 keer. Al dient wel gezegd dat de meeste overwinningen in België vielen.  In de FIH Pro League dit jaar haalden ze 4 op 6, al kwam het gelijkspel in Changzhou maar lastig en moeizaam tot stand.

   

  De Panthers waren in 2012 in Londen de eerste Belgische vrouwenploeg tout court uit de geschiedenis die zich kon plaatsen voor de Spelen. Vier jaar later in Rio waren ze er niet bij, nu hebben de vrouwen van coach Niels Thijssen van de olympische kwalificatie voor Tokiohun hoofddoel gemaakt. De Belgische hockeymannen zijn als Europees kampioen zeker van een ticket voor de Spelen van volgende zomer.

  Coach Thijssen: "Week vooraf afreizen om aan tijdverschil te wennen"

  Bondscoach Thijssen is op zijn hoede voor de dubbele confrontatie met China in Changzhou (25 en 26/10). "Ook al gaan de resultaten van de Chinezen de laatste jaren achteruit, toch blijft het een land met een veel prestigieuzere hockeyhistorie dan België."

   

  "Dat we China treffen is niet echt een voordeel. Het is een verre verplaatsing, waar we voortdurend op onze hygiëne zullen moeten letten. China heeft een andere hockeycultuur, ook dat is aanpassen."

   

  "We zullen een week voor de wedstrijden afreizen om aan het tijdverschil te wennen. Toen we afgelopen april ook in Changzhou speelden voor de Pro League (3-3), hielden we vast aan het Europese uur, omdat we nadien in Europa nog verschillende partijen moesten spelen. Dat plannen we nu niet te doen."

  Demarez ziet 2 voordelen bij loting: "Sportief en mentaal"

  Eddy Demarez was onze man die op tv commentaar gaf bij de EK-matchen van de vrouwen. Hij bekijkt de zaken positief: "China is een betere loting dan Spanje en Ierland, 2 landen waarvan ze op het EK verloren. India was misschien nog net iets beter geweest, maar tegen China hebben ze het erg goed gedaan in de Pro League dit jaar."

   

  "In China speelden de Panthers een 3-1-achterstand weg en wonnen ze voor de allereerste keer een shoot-out. Thuis haalde België het vlot met 4-1. Ze zouden dus mentaal een voordeel moeten hebben."

   

  En de hockeyvolger ziet nog een voordeel: "Ze spelen ver van huis en dus ver van alle media-aandacht. Druk en aandacht deden hen vaak blokkeren op cruciale momenten."

  Olympische barrages:

  Vrouwen:
  Duitsland-Italië
  Australië-Rusland
  Groot-Brittannië-Chili
  Ierland-Canada
  Spanje-Zuid-Korea
  India-Verenigde Staten
  China-België

  Mannen:

  Duitsland-Oostenrijk
  India-Rusland
  Nederland-Pakistan
  Spanje-Frankrijk
  Canada-Ierland
  Groot-Brittannië-Maleisië
  Nieuw-Zeeland-Zuid-Korea

  Vorige duels tussen Panthers en China:

  De Red Panthers leiden met 5 zeges, 2 draws en 1 nederlaag:
  - Pro League, 25/05/19 in Changzhou: China-België 3-3 (4-5 shoot-outs)
  - Pro League, 7/04/19 in Ukkel: België-China 4-1
  - Oefenduel, 12/07/18 in Oudergem: België-China 2-1
  - Oefenduel, 4/04/18: in Sint-Agatha-Berchem: België-China 2-1
  - Oefenduel, 2/04/18 in Sint-Agatha-Berchem: België-China 3-2
  - Oefenduel, 2/02/17 in Kaapstad (ZAf): België-China 3-0
  - Oefenduel, 01/02/17 in Kaapstad (ZAf): België-China 1-2
  - OS, 31/07/12 in Londen: België-China 0-0