Martinez: "Ik wou pers niet misleiden voor interland tegen San Marino"

  " "

  De bondscoach ging in op het ongenoegen van de pers na de match tegen San Marino.

  Roberto Martinez is daags voor de EK-kwalificatiematch in Schotland nog even teruggekomen op het ontstane ongenoegen bij de pers. Daags voor San Marino-België zei hij dat hij niet ging experimenteren, maar plots stond met Batshuayi-Origi-Januzaj een onuitgegeven voorhoede op het veld. "Ik wil graag verduidelijken dat ik niemand wou misleiden", klonk het.

  Alvorens over de sportieve insteek te praten van de match van morgen, kwam Martinez dus met een verklaring "voor de Belgische media": "Ik wil duidelijk stellen dat ik jullie niet wilde misleiden en geen verkeerde informatie wou geven. We werken in dezelfde constellatie. Iedereen begrijpt dat als Europese kampioenen of aanvoerders van Champions League-teams in de ploeg komen, zij daar komen om te laten zien wat ze kunnen, niet om de ploeg zwakker te maken of om te desinformeren."

   

  "Jullie weten dat ik altijd duidelijk zal zijn, dat ik zo open mogelijkzal zijn. Ik geef mijn 11 altijd 1,5 uur voor de aftrap. Vraag er mij dus niet vroeger naar. Het is niet zo dat ik jullie op welke manier dan ook wilde misleiden."

   

  "We hebben zo goed en zo veel mogelijke informatie nodig over wie de beste 23 zijn in België om het sterkste team te vormen voor een groot toernooi." Voor Martinez zijn er trouwens 52 spelers in België die in aanmerking komen voor de nationale ploeg.

   

  Peter Vandenbempt vond de verklaring van Martinez kant noch wal raken.

  "Hebben omgeving gecreëerd waarin iedereen sterk moet presteren"

  Meteen na de matige match in San Marino sprak Martinez in voor hem strenge bewoordingen over zijn spelers. Was dat een soort wake-upcall voor de spelers dat je geen zwakke momenten verdraagt? "Het gaat niet om mij", wuifde Martinez die aanspreking weg.

   

  "We hebben een omgeving gecreëerd waarin we een sterke prestatie verwachten. We zijn nu 1 jaar nummer 1 van de wereld. We moeten onderlinge competitie toelaten, maar iedereen moet op topniveau presteren."

   

  "Op het WK zagen we dat de bankzitters geen invallers waren, maar spelers die het spel kunnen veranderen en beïnvloeden. Ik zag dat opnieuw tegen San Marino met de rol die Mertens, Chadli en zelfs Praet speelden. Dat is wat we willen."

   

  De Belgische selectieheer maakte op de persmeeting ook duidelijk dat iedereen fit is en inzetbaar. Hij had veel lof voor Romelu Lukaku, die tegen San Marino mocht rusten. Vorige week kreeg Lukaku op Cagliari te maken met racisme. De bondscoach stak hem een hart onder de riem: "Ik zag hem met een enorme focus bezig op training. Hij is zo gedreven dat het zijn spel niet zal aantasten. Ik zie hem fris en blij. Hij is helemaal klaar voor zijn nieuwe uitdaging bij Inter."

   

  Dries Mertens kwam ook naar de persconferentie. Hij voetbalt net als Lukaku in Italië, dus de racismerel was hem niet ontgaan: "Rom heeft daar toch wel een schok van gekregen", gaf Mertens toe. "Maar nu wordt hij door iedereen gesteund en dat zal wel deugd gedaan hebben. Hij zal waardering krijgen in Italië en belangrijk zijn voor Inter."

  Bekijk de volledige persconferentie van Martinez:

  Bekijk de persconferentie van Dries Mertens: