Iran belooft topjudoka die "met opzet" verloor veilige terugkeer: "Hij heeft niks te vrezen"

  Matthias Casse juicht na zijn overwinning tegen de Iraniër.

  Matthias Casse juicht na zijn overwinning tegen de Iraniër.

  Het Iraans olympisch comité vraagt aan topjudoka Saeid Mollaei om terug te keren naar Iran. "Hij heeft niets te vrezen. We zullen hem als een kampioen met open armen verwelkomen", klinkt het. 

  Mollaei verloor op het WK judo in Tokio naar eigen zeggen met opzet zijn halve finale in de klasse tot 81 kilogram (tegen onze landgenoot Matthias Casse) om in de finale niet tegen de Israëliër Sagi Muki te moeten kampen.

   

  Daarna verloor hij ook de kamp om brons om niet met Muki op een podium te moeten staan. 

   

  Iran verbiedt zijn atleten al jaren om uit te komen tegen concurrenten uit Israël. Israël wordt niet door Iran erkend.

   

  Mollaei zei na het WK dat hij voor zijn kamp in de 3e ronde tegen de Russische olympische kampioen Tsjasan Tsjalmoerzajev een telefoontje gekregen had van de Iraanse viceminister van Sport Davar Zani.

   

  Die zou Mollaei bevolen hebben om zich terug te trekken uit de competitie en zo een potentiële clash tussen Iran en Israël vermijden. Volgens Mollaei bedreigde Zani hem en zijn familie.

   

  De Iraanse judoka zocht meteen zijn toevlucht tot Duitsland. Momenteel verblijft hij in Berlijn met zijn naasten, in afwachting van een oplossing.

  "Er is geen enkel probleem om terug te keren"

  De voorzitter van het Iraanse olympisch comité zegt dat Mollaei niks hoeft te vrezen en zonder angst kan terugkeren naar Iran.

   

  "We hebben Mollaei verzekerd dat hem en zijn familie niets boven het hoofd hangt", zegt Syed Reza Salehi. "We garanderen dat als hij naar Iran terugkeert, we hem als een kampioen met open armen zullen verwelkomen."

   

  "Uit de berichten die ik van hem krijg, begrijp ik dat hij geïnteresseerd is in een terugkeer. Mijn boodschap is dat hij hier thuis is en er geen enkel probleem is om terug te keren. Onze atleet moet nu zelf een beslissing nemen."