Wie nemen Vangramberen en Berteele mee naar WK? "Belgen die voor chaos zorgen"

  Greg Van Avermaet vorig jaar in Oostenrijk.

  Bondscoach Rik Verbrugghe moet zijn puzzel voor het WK leggen. Geen eenvoudige klus, zo beseffen ook onze wielerjournalisten. Maarten Vangramberen en Carl Berteele hakken hun knopen door.

  Kies zelf je 8 namen voor Yorkshire:

  Kruip in de koker van de bondscoach: wie stuur jij naar het WK? Vorm op deze pagina je selectie.

  De 8 namen van Maarten Vangramberen:

  "Gilbert is hypergemotiveerd, Van Avermaet is beter dan iedereen denkt"

  "Voor de bondscoach zijn Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet de kopmannen en ik volg hem daarin", verklaart Maarten Vangramberen zijn selectie.

   

  "Gilbert is hypergemotiveerd en wil laten zien dat zijn niet-selectie voor de Tour een vergissing was. En hij blijft een superkampioen die weet dat het wellicht zijn allerlaatste kans wordt om het WK te winnen. Gilbert is ook de sluwste en slimste van het peloton. Daar kun je heel veel mee."

   

  "Ook voor Van Avermaet geldt wellicht dat het een van zijn laatste kansen is op de regenboogtrui. Zoals hij zelf heeft aangegeven, is hij veel beter dan iedereen denkt."

   

  "Hij was echt wel goed in het voorjaar en in de Tour. En in de Clasica San Sebastian heeft hij laten zien dat hij nog altijd goed is. Hij moet een beetje geluk hebben, maar qua wattages zit hij nog altijd op zijn allerbeste niveau."

  Flikt Gilbert het nog eens zoals in 2012?

  "Nog nooit zoveel ambiance gezien als in Qatar met dank aan Naesen"

  De overige namen selecteren is een lastige taak. "Oliver Naesen was niet top in Plouay, maar was wel heel goed in de BinckBank Tour. Daar klopte hij Greg Van Avermaet voor het eerst bergop in een sprint. Dan is hij toch dat tikkeltje beter geworden."

   

  "Hij ligt ook zeer goed in de groep. Hij was er voor het eerst bij op het WK in Qatar en ik heb nog nooit zoveel ambiance in de groep gezien als daar, met dank aan Naesen. Dat is ook niet onbelangrijk."

   

  Ook Laurens De Vreese overleeft de schifting. "Hij is toch een van de revelaties. Als het een vreemde koers wordt, dan kan hij het zelfs afmaken. En je kunt hem vooral overal inzetten."

  Lampaert en Naesen tijdens de verkenning.

  "De Belgen moeten voor chaos zorgen"

  "Ook Yves Lampaert kan veel meer dan louter knechten. Maar als het echt moet, dan kan hij werken. En daar zal hij geen neen tegen zeggen", vervolgt de Sporza-presentator.

   

  "Sep Vanmarcke was er de voorbije jaren vaak net niet bij. Als het nu net wel is, dan heb je een hele goeie renner aan hem. Hij heeft in Plouay nog eens gewonnen en dat zal bijzonder veel deugd gedaan hebben."

   

  "Tim Wellens kan het ook in eendagskoersen. Zijn Tour was heel goed en hij kan pieken. De kans op regen is er ook niet klein en Tim kan het in een groepje afmaken."

   

  "Ik kies ook voor Tiesj Benoot, die gewonnen heeft in Denemarken en heel intelligent is. Dat zal je nodig hebben om de topfavorieten te kloppen. Ik denk dat je deze 8 Belgen op een lijn kunt krijgen. Ze moeten voor chaos zorgen, guerrilla voeren. Met Benoot en Wellens heb je mannen die de boel kunnen ontwrichten en dat heb je nodig."

  De Belgen 2 jaar geleden.

  "Als ik selectie morgen nog eens maak, gaat Stuyven wel mee"

  Jasper Stuyven, Dylan Teuns en Remco Evenepoel vallen uit de boot. "Je kunt 10 verschillende ploegen opstellen en je kunt er slechts 8 meenemen. Als ik de selectie morgen nog eens maak, zit Stuyven er wellicht wel bij. Er is eigenlijk geen enkele reden om hem niet mee te pakken."

   

  "Teuns reed een fantastische Tour en een geweldige Vuelta, maar misschien is het net op na twee grote rondes op zo'n hoog niveau. Ik geloof dat de meest frisse renner het WK kan winnen. Bij elk ander land zou Teuns in de selectie zitten, maar misschien komt hij frisheid tekort op het WK."

   

  "En laat Evenepoel maar snoeihard gaan op het WK tegen de klok. Het is misschien het laatste jaar dat hij er niet bij zal zijn en volgend jaar is het WK echt iets voor hem. Laat hem nu maar iedereen verbazen in de tijdrit."

  De 8 namen van Carl Berteele:

  "Hermans is overal inzetbaar"

  "Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert zijn incontourable. Zij zijn mijn kopmannen. Noem maar eens twee anderen, hé", verduidelijkt Carl Berteele. "Ze hebben ervaring, métier, leiderschap en kunnen de afstand en het parcours aan."

   

  Een wit konijn wil Berteele de eindwinnaar van de Ronde van Oostenrijk en de Tour of Utah niet noemen, maar Ben Hermans is wel de verrassing in zijn achttal. "Toen hij Utah won, zei ik meteen: hij moet mee."

   

  "Dat het draaien en keren is in Yorkshire? Hij is in vorm en dan kun je dat aan. En hij heeft heel lastige koersen gewonnen. Dat is meer van tel dan die smalle wegen."

   

  "Hij is overal inzetbaar, het is een ploegspeler, iemand die je kunt vooruit sturen en die kan werken. Nu De Gendt afgehaakt heeft, kun je hem inzetten. En hij is ook een betere klimmer."

  Ben Hermans in Innsbruck in 2018.

  "Straffe Stuyven, Teuns kan veldslagen overleven"

  "De mannen in vorm" is het adagium van Carl Berteele voor de overige plaatsen in zijn selectie.

   

  "Jasper Stuyven was zeer straf in de Ronde van Duitsland. Ook Tiesj Benoot heeft zijn vorm bewezen en daar stel ik me geen vragen bij. En aangezien het slecht weer zal zijn, moet Tim Wellens mee", grapt onze radioreporter.

   

  "Ook Yves Lampaert hoeft eigenlijk geen uitleg. Hij staat er gewoon. Dat de combinatie met de tijdrit zwaar kan doorwegen? Dat klopt. Dan zal hij misschien niet voluit gaan in de tijdrit, met de wegrit in zijn achterhoofd."

   

  Het laatste ticket is voor Dylan Teuns: "Dat is vanzelfsprekend als je zijn Tour en Vuelta bekijkt. Hij kan op het WK enkele veldslagen overleven. Hij werd ook 9e in de tijdrit in de Vuelta en dan ben je gewoon in vorm. Maar hij moet zich in het vervolg van de Vuelta niet mengen met de tegenstanders van Roglic."

  Dylan Teuns vorig jaar op het WK.

  "Als groep opboksen tegen de 3 topfavorieten"

  Oliver Naesen, Sep Vanmarcke en Remco Evenepoel blijven thuis. "Naesen zat lange tijd te zwemmen in Plouay en dat is geen goed teken. Vanmarcke won daar en ik doe mijn hoed af voor zijn inzet en doorzettingsvermogen, maar het is iets te laat."

   

  "En wat Evenepoel betreft, ben ik het volledig eens met Deceuninck-Quick Step: tijdrit en geen wegrit. Dat wordt te veel en te zwaar. We mogen die jongen niet de nek afdraaien."

   

  Berteele neemt geen pure knechten mee: "Ik beschouw Hermans als luxeknecht. En als Lampaert zich niet 100 procent voelt, dan zal hij ook wel het vuile werk opknappen."

   

  "Of we deze namen op één lijn krijgen? We behoren niet tot de topfavorieten: dat zijn Sagan, Alaphilippe en Van der Poel. Daar moeten we als groep tegen opboksen. Samen voor goud gaan moet de rode draad in deze selectie zijn."

  Carl Berteele.

  Carl Berteele.