• home
 • video
 • pas verschenen

  Trossard: "Mijn Champions League begint morgen tegen Man.City"

  Leandro Trossard

  Leandro Trossard drukte al meteen zijn stempel bij Brighton.

  Net voor hij voor de interlands van de Rode Duivels naar België trekt, ontmoet Leandro Trossard met zijn club Brighton nog een ‘leuke’ tegenstander. Met de pletwals Manchester City krijgt hij de beste ploeg van de wereld tegenover zich. Stef Wijnants sprak met de Rode Duivel.

  Behoorlijke start

  Met 4 op 9 heeft Brighton & Hove Albion FC zijn start niet gemist. Toch weet Leandro Trossard dat iedereen bij de club met een dubbel gevoel zit. “Met Watford, West Ham en Southampton hebben we natuurlijk niet het allerzwaarste programma gehad. Thuis tegen West Ham hadden we altijd meer verdiend dan een puntje en in Southampton hadden we niet mogen verliezen. Na Manchester City volgen nog Burnley en Newcastle, dat kan veel moeilijker. Maar ja, hier is elke tegenstander van een hoog niveau.“

   

  Vorig seizoen kon Brighton maar nipt de degradatie vermijden. Van de laatste 23 matchen werden er slechts drie gewonnen. Het kostte manager Chris Hughton zijn baan. Met nieuwe coach Graham Potter wordt de lat toch een stuk hoger gelegd.“ Het voetbal dat we nu spelen is veel meer op balbezit gestoeld. We proberen van achteruit op te bouwen.”

   

  Potter leerde de stiel toen hij als jonge coach de trainingsmethode van huidig bondscoach Roberto Martinez bij Swansea doorgrondde. In de Premier League wordt Potter nu al als een buitenbeentje beschouwd.

  Meteen op het statsbord

  Trossard keek de eerste match van het seizoen nog toe vanop de bank. “De trainer wilde me nog niet voor de leeuwen gooien.” Sinds speeldag 2 doet Potter wel een beroep op hem. De Rode Duivel liet meteen van zich spreken. Hij was niet alleen dreigend met aanvallende acties, hij knapte ook verdedigend werk op en vooral, hij scoorde ook al. “Het is natuurlijk leuk als je voor de eigen fans in je eerste match al kan scoren.”

   

  Sinds dit seizoen wordt in de Premier League ook de VAR gebruikt en dat heeft Trossard geweten. Zonder VAR had hij nog een keer meer gescoord en zou er ook al één assist op zijn naam staan. “Dat is natuurlijk jammer, maar belangrijker is dat de coach erg tevreden was over mijn prestatie. Ik heb er vertrouwen in dat er nog wel belangrijke acties zullen volgen. We geloven er rotsvast in dat we niet in de degradatiezone terecht zullen komen. Ons voetbal blijkt een stuk beter te zijn dan vorig seizoen, ik hoop mijn steen daaraan bij te dragen.”

  Van nieuw huis naar hotel

  Trossard reist vanmiddag na de training al naar Manchester. Het is uiteraard geen uitzondering dat clubs de dag vóór de match al op hotel gaan. “Het is nieuw voor mij dat we nu zoveel op hotel gaan, maar de afstanden zijn natuurlijk groter en het verkeer speelt ook een rol. Op de dag van de match een lange verplaatsing maken is geen te beste voorbereiding. Je slaapt natuurlijk altijd beter in je eigen bed maar voldoende rust is zeker zo belangrijk.”

   

  Trossard woont sinds vorige week niet langer meer op hotel. “Ik ben met mijn vrouw en zoontje in een huis ingetrokken op tien minuten van het strand. Brighton ligt aan de zuidkust van Engeland en door het goede weer heerst er een leuke sfeer in en rond de stad.“

  Intense trainingen

  Trossard kent ook nauwelijks aanpassingsproblemen met de veeleisende Premier League. “Je merkt wel aan alles dat het niveau een stuk hoger ligt dan in België. Het trainingscomplex is top, elke dag zijn er twee chef-koks die ons de meest gezonde maaltijden bereiden. Nee fish and chips and bacon is daar niet bij (lacht)."

   

  "In Genk waren data ook al belangrijk, hier worden we echt op de voet gevolgd zonder dat we constant met info overladen worden. De trainingen zijn erg intens maar niet nodeloos gerokken, daar hou ik van. Af en toe moet ik wel eens uit de buurt van de tackles van onze verdedigers blijven maar echt, ik had niet gedacht dat het zo snel zo goed zou meevallen.”

  Geen telraam

  En nu staat dus de uitmatch in Manchester City op het menu. “Tuurlijk is dat een match om naar uit te kijken. Ik ben immers naar de Premier League gekomen om mij te meten met de beste spelers van de wereld.”

   

  Een betere ploeg dan Manchester City is er dezer dagen moeilijk te vinden, toch boezemt het Trossard geen angst in. “Ik weet ook wel dat nogal wat ploegen soms vijf of zes goals om de oren krijgen maar dat gaan we vermijden. Dat we achter de bal moeten lopen, is ook duidelijk maar toch gaan we niet alles dichtgooien. Dat is onze stijl niet."

   

  "Het plan met de trainer – nee ik ga dat niet uitleggen (lacht) - is besproken. Hopelijk kunnen we het goed uitvoeren. Of er dan ook een resultaat volgt, zien we wel. Je voelde van de week op training wel dat dit een speciale match wordt.”

  We zullen achter de bal moeten lopen tegen City, maar toch gaan we niet alles dichtgooien. Dat is onze stijl niet.

  Leandro Trossard

  Geen CL met Racing Genk

  Sinds gisteren weet Racing Genk, de ex-club van Trossard, welke tegenstanders het in de Champions League mag bekampen: Liverpool, Napoli en Salzburg. “Straffe kost natuurlijk maar dat wist je op voorhand.” Dat het nog niet geolied loopt bij de landskampioen vindt Trossard ook niet verrassend. "Als kampioen word je toch in elke match anders bekeken. Bovendien moeten de nieuwe spelers en de trainersstaf elkaar ook nog beter vinden. Dat is normaal maar het komt wel goed.”

   

  “Gejend ben ik eigenlijk niet door vrienden of supporters nu ik geen Champions League kan spelen. Ik zou hen ook snel van antwoord kunnen dienen: mijn Champions League begint met de match tegen Manchester City en die duurt het hele jaar (lacht).”

  Minuten bij Rode Duivels

  Begin volgende week keert Trossard voor het eerst sinds hij in de zomer naar Brighton trok terug naar België. Toch zal hij zijn familie slechts heel even kunnen zien want de Limburger moet aan de slag bij de Rode Duivels. Na de afzondering in Tubeke reist de delegatie van San Marino door naar het Schotse Glasgow. "Het zou natuurlijk heel fijn zijn als ik minuten zou kunnen maken. De nationale ploeg is toch een doel op zich."

   

  "Ik ben nu ook een speler die geselecteerd is vanuit de Premier League en niet van de Belgische competitie. Dat geeft toch een ander cachet. Maar laten we beginnen met een goede prestatie tegen Manchester City, de rest volgt wel.”

  Stef Wijnants