Hitte in Tokio: "Winnaar moest op podium op zijn knieën gaan zitten"

  Vandenbussche in Tokio: "Uiteindelijk heb ik ondanks het weer toch veel beter geroeid dan iedereen verwacht had."

  Ruim een week geleden haalde roeier Tristan Vandenbussche zilver in de skiff op het WK voor junioren. De wedstrijd vond plaats op het water waar volgend jaar de Olympische Spelen zullen plaatsvinden. In een gesprek met Sporza heeft de jonge Belg het over zijn medaille, de hitte in Japan en zijn ambities. 

  "Ik ben heel blij met mijn zilveren WK-medaille. Op voorhand zou ik er minder vrede mee genomen hebben, want ik was vertrokken met het idee om te winnen", zegt Vandenbussche, die eerder dit jaar Europees kampioen werd bij de junioren.

   

  "Maar de laatste twee weken voor het WK ging het wat minder en dus was ik tevreden dat ik in de top 6 stond. In die zin is het zilver veeleer een aangename verrassing."

  Extreme temperaturen

  De voorbereiding naar de race verliep niet van een leien dakje voor Vandenbussche. En ook in Tokio zelf was het door de hitte niet echt ideaal om topprestaties te leveren.

   

  Vandenbussche: "Ofwel door voeding ofwel door het warme weer had ik last van mijn maag. De klachten waren in België al begonnen, maar op die dag dat het 40 graden Celsius was, ondervond ik er echt last van. En het bleef lang duren. Uiteindelijk heb ik toch veel beter kunnen roeien dan iedereen verwacht had."

   

  "De Wit-Russische winnaar (Ivan Brynza) voelde zich wel heel slecht op het podium. Hij moest op zijn knieën gaan zitten en zag niets meer."

   

  "Achteraf heb ik gehoord dat er ook anderen niet meer op het podium zijn geraakt. Het was er op dat moment rond de 37 graden, maar qua gevoelstemperatuur komt dat neer op 47 graden, omdat het zo vochtig is in Tokio."

  "Ik vond de baan niet echt mooi"

  Het WK voor junioren was een testevent voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Wat was de indruk van Tristan Vandenbussche?

   

  "Ik vond de baan niet echt mooi", antwoordt hij. "Je roeit net naast de haven en ziet vooral beton. Normaal kan je nog wat bekijken aan de zijkant, maar dat was nu het geval niet. Ook de zijwind maakte het moeilijker om te roeien."


  Volgend jaar zal Vandenbussche geen junior meer zijn, is Tokio haalbaar? "Ik denk er wel aan, maar ga volgend jaar bekijken hoe goed ik ben. Er zijn drie wedstrijden waar ik me kan kwalificeren. Maar ik wil beginnen met in België de beste te zijn. Dat is zeker haalbaar", besluit Vandenbussche. 

  De Wit-Russische winnaar (Ivan Brynza) voelde zich slecht op het podium. Hij moest op zijn knieën gaan zitten en zag niets meer. Ook enkele anderen zijn niet meer op het podium geraakt. Het was er rond de 37 graden, maar qua gevoelstemperatuur komt dat neer op 47 graden omdat het er zo vochtig is.

  Tristan Vandenbussche

  De Belgische delegatieleider vindt het momenteel beter binnen dan buiten in Tokio: