• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Geen masterclass, maar hoop op beterschap bij Real Madrid"

  Stef Wijnants.

  Stef Wijnants.

  Real Madrid opende gisteren het seizoen in la Liga met een 1-3-zege op het veld van Celta de Vigo. Na een kwakkeljaar moet de Koninklijke FC Barcelona het vuur opnieuw aan de schenen leggen. Stef Wijnants volgt het seizoen van Real voor Sporza.

  De Madrileense kranten pakken er vandaag graag mee uit: Real staat voor het eerst in 818 dagen weer boven Barcelona in de stand.

   

  Uiteraard is het een nietszeggende statistiek, maar het toont enerzijds de diepe frustratie in de hoofdstad aan en anderzijds de hoop op een "betere" toekomst.

   

  De voorbije seizoenen eindigen de withemden op respectievelijk 17 en 19 punten achterstand. Die vernedering kan zich geen derde keer voltrekken.

  Weinig nieuws onder de zon

  Zonder één nieuweling startte coach Zidane in Vigo. 300 miljoen euro zit voorlopig in de wachtkamer.

   

  Eden Hazard was zonder blessure uiteraard gestart en de Braziliaan Rodrygo en de Franse verdediger Mendy bleken ook niet fit. Maar ook de Braziliaanse verdediger Militao, de Servische aanvaller Jovic of de teruggekeerde James Rodiguez kregen geen basisplaats.

   

  Meer nog: het had zomaar gekund dat Zidane met 8 spelers uitpakte die in 2014 (5 jaar geleden dus !!!) de Champions League wonnen.

   

  Door de blessure(s) zal het wellicht toeval zijn dat er voorlopig niks nieuws onder de zon is maar aan de "back four" met Carvajal - gisteren geschorst -, Varane, Ramos en Marcelo zal Zidane niet snel tornen.

   

  De succesvolle driehoek op het middenveld (Casemiro, Modric, Kroos) zal moeilijk te vermurwen zijn. En Karim Benzema blijft één van de beste spitsen ter wereld.

   

  Zelfs al speelt Hazard binnenkort de pannen van het dak en verdringt een andere transfer een veteraan uit de ploeg, het is toch opmerkelijk dat de grootste club van de wereld zo lang op dezelfde spelers teert en al zeker omdat het met deze generatie slechts één keer (2017) la Liga heeft gewonnen.

  Tekenen van beterschap

  Zidane was op de persconferentie na de match opgelucht maar ook strijdvaardig.

   

  "Het was een goede match van alle spelers. In de voorbereiding speelden we slechts gedeelten van een wedstrijd naar behoren en niet iedereen. Vandaag was iedereen op niveau."

   

  Na een zege klinken de woorden van een coach altijd verzoenend over de prestatie en een kinderhand is snel gevuld. Dramatischer dan in de voorbereidende matchen kon ook haast moeilijker.

   

  Real toonde zeker geen masterclass in Galicië, maar het "leek" weer op een ploeg.

   

  Kaas met gaten zal deze defensie altijd blijven. Odriozola aan de rechterkant was gisteren net geen brokkenpiloot en mocht de VAR danken, Varane en Ramos openden enkele keren de zee, maar de schade bleef beperkt en Marcelo speelde nu al zijn beste wedstrijd in een jaar. Vorig seizoen leek het wel alsof de tweelingbroer van de Braziliaan in Bernabeu rondzwierf.

   

  Na het WK slofte het trio Casemiro-Modric-Kroos een heel jaar over de Spaanse velden, in Vigo waren er sporen van beterschap. Vooral Kroos haalde een hoog niveau met als orgelpunt een schitterend doelpunt.

   

  Vooraan is Benzema....Benzema. Al 10 jaar loopt de Fransman in de spits bij Real, 10 jaar lang door vele waarnemers eerst uitgespuwd en daarna omarmd of omgekeerd. Feit is dat hij op z’n 31e nog altijd eerste keus is bij de grootste club ter wereld. Faut-le-faire.

  Courtois de redder

  De inkt loopt moeilijk uit de pen, maar de Spaanstalige pers buigt stilaan deemoedig het hoofd en erkent nu "eindelijk" de klasse van Thibaut Courtois.

   

  Na het WK werd de "nieuweling" als een soort indringer beschouwd, fijntjes meegestuurd door bepaalde krachten in de succesvolle kleedkamer.

   

  Het Spaans sprekende deel op deze aardbol – en dat is meer dan een half miljard - werd haast gebrainwasht om Navas een betere doelman te vinden. Bij elk tegendoelpunt werd de beste doelman van het WK in vraag gesteld, of hij nu in een schietkraam stond of niet.

   

  Deze flauwekul is nog niet helemaal achter de rug, maar de definitieve keuze van Zidane voor Courtois lijkt de aanhangers van Navas de mond te snoeren.

   

  Courtois beseft dat hij nog wel een tijd onder het vergrootglas zal liggen, maar als Ramos en Varane het schip enigszins drijvend houden zal de Rode Duivel zijn werk doen.

   

  Gisteren raapte hij eerst in een één-tegen-één-situatie en daarna met een reflex op de doellijn de verdedigende mankementen op. De stand was toen 0-1. Wonderen kan een doelman een paar keer per match verrichten en Courtois moet zich geen illusies maken over het aantal clean sheets. Defensieve tekortkomingen zullen er altijd zijn, zoals gisteren in de toegevoegde tijd toen hij kansloos werd verslagen.

  Het raadsel-Bale

  Voor een topclub is de situatie rond Gareth Bale ongezien en ook wel een beetje onwaardig te noemen.

   

  Minder dan een maand geleden meldde Zidane op een persmoment open en bloot dat hij hoopte dat de Welshmen snel op een vliegtuig naar een ander land zat.

   

  Maar zelfs in China bleken de astronomische looneisen van Bale niet haalbaar en bij gebrek aan kandidaat-afnemers - ook geen enkele Europese topclub wil het 3-jarige contract afkopen – huppelt de intussen 30-jarige Bale nog steeds in Madrid rond.

   

  Dat Zidane hem gisteren in de basis dropte, was evenwel voor de dichtste volgers een grote verrassing. Bale heeft natuurlijk goede voeten en als hij zich straks, als Hazard fit is, verzoent met de rol van supersub kan hij de ploeg zeker extra zuurstof geven.

   

  Gisteren liet hij vooral voor de rust alvast zien waarom hij een groot aandeel heeft in 4 Champions League-zeges. Afwachten of de socio’s in Bernabeu zijn grillen van de voorbije tijd zullen vergeven.

   

  Dat laatste geldt trouwens voor iedereen in de club: van voorzitter Perez over Zidane tot Ramos, Marcelo of Kroos. Met minder dan een dikke prijs - titel of Champions League - zal Bernabeu geen genoegen nemen. De witte zakdoeken zijn gestreken.

  Stef Wijnants