• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Opnieuw strijd tussen grote 3 in Spanje, met sleutelrol voor...Neymar

  Hazard, Messi, Felix

  Wie van de drie is de vraag in Spanje.

  Vanavond gaat in Spanje de Primera Division opnieuw van start. Kampioen FC Barcelona trapt de competitie op gang op het veld van Athletic Bilbao. Sporza belde met Yannick Ferrera voor een vooruitblik. "Als Neymar naar Barcelona gaat, durf ik nu al zeggen dat het kampioen speelt."

  Messi-Suarez-Griezmann-Neymar(?): "Ze kunnen makkelijk samen spelen"

  De afgelopen 14 jaar werd Barcelona maar liefst 10 keer landskampioen in Spanje. 8 keer leverde de Catalaanse grootmacht ook de topschutter, met extra dank aan Lionel Messi (6x). De Argentijn mag zich met 417 doelpunten in 450 wedstrijden ook de topschutter aller tijden noemen in de Primera Division. Dit jaar is de sterspeler van Barcelona opnieuw op post, is een nieuwe titel onvermijdelijk voor Barça?

   

  "Barcelona heeft tot nu toe de beste transfers gerealiseerd", vertelt Yannick Ferrera aan Sporza. "In de komende dagen/weken zou daar ook nog eens Neymar kunnen bij komen. Als hij terugkeert naar Camp Nou, durf ik nu al te zeggen dat Barcelona kampioen zal spelen."

   

  Antoine Griezmann, Frenkie de Jong en eventueel Neymar. Doe daar nog eens Messi en Suarez bij en je hebt wel heel veel sterspelers. Zorgt dat niet voor problemen? "Die spelers zouden heel goed samen kunnen spelen", is Ferrera van mening. "Zowel Messi als Griezmann kunnen op de flank en centraal in de spits spelen. Messi kan ook nog eens als 10 fungeren. Neymar kan je zowel links als rechts zetten. Een ploeg die deze spelers samen kan laten spelen, heeft ongelooflijke offensieve krachten."

   

  In de competitie mag het dan wel vaak van een leien dakje lopen, in de Champions League is het de laatste jaren veel te vaak en veel te vroeg afdruipen voor Barcelona. "Het probleem is dat er in de CL 8 à 10 ploegen zijn die kunnen winnen. Veel heeft te maken met geluk, zeker ook bij de loting."

   

  Voor Barça-coach Valverde wordt het dit seizoen misschien wel nu of nooit in de Champions League. "Nu of nooit zou ik niet zeggen. Als je ziet dat Raymond Goethals op zijn 72e de CL nog wint, kan het nog voor iedereen. Als het Valverde nu niet lukt, ben ik er zeker van dat het bij zijn volgende club wel zal lukken, want dat zal ook een topteam zijn."

  Een ploeg die Messi, Suarez, Griezmann en Neymar samen kan laten spelen, heeft ongelooflijk offensieve krachten.

  Yannick Ferrera

  "Als Hazard zich snel aanpast, is Real een echte topclub"

  De grote uitdager van Barcelona is dit seizoen naar goede gewoonte weer de onbetwistbare Primera Division-koning: Real Madrid. Met 33 landstitels doen ze nog steeds 7 beter dan de rivalen uit Barcelona. Maar de Madrileense motor sputterde tijdens de voorbereiding al te vaak (o.a. een 3-7-nederlaag tegen Atletico) en ook Hazard kon nog niet schitteren.

   

  "Als je de voorbereiding bekijkt, zijn ze helemaal nog niet klaar", gaat Ferrera voort. "Er was de zware nederlaag tegen Atletico Madrid en ook in de andere partijen speelden ze niet overtuigend. Maar het is een ploeg die er op de grote momenten sowieso staat, ik ga ervan uit dat ze er ook nu zullen staan."

   

  "We spraken van Neymar bij Barcelona, maar hij zou evengoed naar Real kunnen gaan. Voor de spanning zou het beter zijn mocht hij naar Madrid gaan. Als hij naar Barça verhuist, zie ik niet wie het nog van de titel kan houden. Als hij naar Madrid gaat, is de Koninklijke weer de grote favoriet."

   

  Met Eden Hazard heeft Madrid al een sterspeler te strikken. Maar in de voorbereiding kon ook hij zijn stempel nog niet drukken, met amper één doelpunt. "Hazard heeft zijn plaats bij Real, maar het is afwachten hoe hij zich zal aanpassen aan zijn nieuwe club, de nieuwe competitie, het land en zijn ploegmaats. Als dat allemaal snel gebeurt, heeft Real een echte topploeg."

  Vernieuwd Atletico: "João Félix hield Ronaldo onlangs al uit de wedstrijd"

  Als 2 honden vechten om een been... Atletico Madrid is al jarenlang de outsider. In 2014 legde het de grote 2 zelfs het zwijgen op en pakte het de titel. Dit jaar lijkt Atletico opnieuw helemaal klaar voor de strijd met een vernieuwde ploeg. Het zag met Griezmann, Lucas Hernandez, Godin, Juanfran en Felipe Luis echte sterkhouders vertrekken. Maar de aanwinsten klinken alvast als muziek in de oren, toch zeker die ene: João Félix. 

   

  "Het was nodig dat Atletico eens met de bezem door de selectie ging", zegt Ferrera. "Ze hadden al jaren dezelfde spelers. Nu staan er nieuwe spelers vol energie, die ook echt passen bij de identiteit van de club. De filosofie blijven ze altijd behouden. Achteraan staan nog steeds spelers die ongelooflijk hard kunnen zijn en vooraan heb je met Diego Costa en João Félix echte topwapens."

   

  "Félix is echt zo goed. Ongelooflijk goed voor zijn leeftijd. Hij is nog jong en heeft misschien nog niet veel ervaring, maar enkele dagen geleden zorgde hij er tegen Juve in zijn eentje voor dat Cristiano Ronaldo niet in de wedstrijd voorkwam. Als je dat kan, bewijst dat je kwaliteiten. Het is nog te vroeg om hem uit te roepen tot de nieuwe Messi of Ronaldo, maar hij heeft zeker zijn kwaliteiten."

   

  Maar wordt het komend seizoen weer een strijd tussen Barça en Real? "Ik denk dat Atletico weer zal meedoen voor de prijzen dit jaar, al is het in een andere stijl, minder spectaculair. Met Simeone voor het 9e jaar op een rij aan het roer van het team, is Atletico ook een stabiele club. Ik zie ze zeker als titelkandidaat."

  Het was nodig dat Atletico eens met de bezem door de selectie ging. Ze hadden al jaren dezelfde spelers. Nu staan er nieuwe spelers vol energie, die ook echt passen bij de identiteit van de club.

  Yannick Ferrera

  Outsiders? "Ze kunnen zich mengen, maar niet bij de grote 3"

  Opnieuw spanning verwacht dus, in Spanje. Maar zijn er ook ploegen die kunnen verrassen? "Er zijn andere clubs die goed spelen en zich een beetje kunnen mengen", blijft Ferrera voorzichtig. 

   

  "Ik zie Sevilla, Real Betis, dat erg goed voetbalt, en Valencia soms wel voor een stunt zorgen. Maar ik denk niet dat één van die ploegen zich kan mengen bij de grote 3", aldus Ferrera. 

   

  Vanavond gaat de Primera Division opnieuw van start. Barcelona neemt het om 21.00u op tegen Athletic Bilbao.