"Neymar-soap zal pas voorbij zijn als één partij serieuze toegevingen wil doen"

  De transfersaga rond stervoetballer Neymar is uitgegroeid tot een politiek schaakspel waar de schrijvers van Game of Thrones jaloers op zouden zijn. Voetbalcommentator en Ligue 1-kenner Sirik Geffray over de positie van de verschillende pionnen op het schaakbord.

  Kan PSG een andere diamant aantrekken?

  Zien we Neymar op een voetbalveld nog terug in het shirt van PSG? Op dit moment is het een vraag die zelfs het bestuur van PSG waarschijnlijk niet kan beantwoorden. "Het vermijden van gezichtsverlies en financiële verliezen lijkt een cruciale factor voor alle acteurs in dit theaterstuk."

   

  "Ik verwacht niet dat deze soap snel voorbij zal zijn, tenzij er plots een partij serieus veel toegevingen begint te doen", zegt Sirik Geffray. "PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi heeft in France Football heel duidelijk gezegd dat niemand Neymar heeft verplicht om naar Frankrijk te komen. Al-Khelaifi zei dat Neymar veel geld heeft gevraagd en gekregen van PSG."

   

  "Het geïnvesteerde geld wil PSG terug, maar het probleem is dat blijkbaar niemand dat kan betalen. Voor het eerst wordt daarom nu ook gesproken over een ruildeal. PSG wil niet om het even wie, maar de club heeft een spelmaker, een back en een eerste of tweede doelman nodig."

   

  "Als Neymar speelt, dan speelde PSG veel vrijer en verrassender. Zonder hem hebben ze een andere diamant nodig die onder meer Mbappé kan lanceren. Want dat moet gezegd worden. Als Neymar en Mbappé samenspeelden, dan vonden ze elkaar blindelings."

   

  "Elke topclub wil Neymar de voetballer, maar in Parijs zijn ze zijn fratsen beu. Misschien heeft PSG wel beslist dat ze met het geld voor Neymar of met de Braziliaan als pasmunt een sterker team kunnen bouwen. Ze hebben ook gehoord dat Dybala weg zou kunnen bij Juventus. Of kunnen misschien wel leven met Ousmane Dembélé plus geld voor Neymar."

  Wil Neymar financiële toegevingen doen?

  Een kleine maand geleden lanceerde Neymar zelf een atoombom richting alles en iedereen bij PSG door de "Remontada" van Barcelona tegen PSG zijn mooiste voetbalherinnering te noemen.

   

  "De harde kern van de club is hem beu, maar ik denk niet dat hij absoluut weg moet van het bestuur. Veel zal afhangen of iedereen zich kan vinden in een deal. Is Neymar bereid om van een loon van 30 miljoen euro bij PSG naar 10 of 15 miljoen euro te gaan bij een andere club?"

   

  "Ik denk dat het een niet onbelangrijk element in de onderhandelingen is voor Neymar, want zijn levensstijl lijkt me een dure. Als hij echt wil vertrekken, zal hij moeten toegeven op loon, tekengeld of bonussen, zodat hij betaalbaar wordt." 

  Kunnen Barça of Real Neymar betalen?

  Barcelona of aartsrivaal Real Madrid lijken momenteel de meest realistische transferopties voor Neymar. Zelf heeft de Braziliaan altijd zijn voorkeur voor een terugkeer naar Barça laten blijken, maar in de Catalaanse hoofdstad verdenken ze PSG van politieke spelletjes.

   

  "In Barcelona wordt gezegd dat de hele soap een theaterstukje is van technisch directeur Leonardo (PSG). Dat de club op het einde van de transfermarkt tegen Neymar wil kunnen zeggen "we hebben met alle geïnteresseerde clubs gepraat, maar niemand kon je betalen". In Barcelona vermoeden ze dat PSG de schuld voor het uitblijven van een transfer bij andere clubs wil leggen."

   

  "Feit is dat zowel Real Madrid als Barcelona geld nodig heeft om Neymar aan te trekken. Bovendien lijkt er zowel in Madrid als Barcelona geen uniformiteit over de komst van Neymar. Zinedine Zidane wou vooral Pogba om zijn middenveld te versterken. Het is vooral voorzitter Perez die Neymar wil."

   

  "Bij Barcelona is het een publiek geheim dat Messi en Suarez graag zouden zien dat Neymar terugkeert, maar daar is de vraag waar ze hem gaan zetten en wat dat dan betekent voor Griezmann en Dembélé." 

   

  "Ik heb lang gedacht dat Manchester United de club zou zijn waar Neymar zou kunnen landen. United heeft Lukaku verkocht en heeft sowieso massa’s geld. Er zou wel veel gepolst zijn bij de entourage van Neymar, maar misschien heeft Neymar zelf laten weten dat hij niet naar Engeland wou. Hij heeft dat al een aantal keer laten uitschijnen. Wegens het weer, de cultuur, de hardheid. Hij klaagt al over de vele trappen die hij krijgt in de Ligue 1.... ."

   

  "De (huis)kranten in Spanje lijken voortdurend hun eigen verhalen te maken en zo ook hun rol te spelen. Eigenlijk zou je deze soap moeten volgen van uur op uur. Elk moment kan er iets beslissends gebeuren. Zidane heeft op een persconferentie diplomatisch gezegd dat er bij een transfer altijd alles kan gebeuren en waarschijnlijk is dat ook gewoon de waarheid."

  Ik heb lang gedacht dat Manchester United de club zou zijn waar Neymar zou kunnen landen.