• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Coach over progressie Evenepoel: "We moeten nu niet alles omgooien"

  Remco Evenepoel werd donderdag Europees kampioen tegen de klok.

  Een neoprof moet in zijn eerste jaar bij de grote jongens doorgaans leren en stelen met de ogen, maar Remco Evenepoel (19) duwde die wet de voorbije weken naar de prullenmand. Sporza sprak met Koen Pelgrim, trainer van Evenepoel bij Deceuninck-Quick Step, over de ontwikkeling van de diamant. "Het is niet zo belangrijk wat hij volgende week doet. Over 3 à 4 jaar willen we hem op een zo hoog mogelijk niveau krijgen."

  "Ontwikkeling betaalt zich nu uit in resultaten die meer aanspreken"

  "Of Remco verder staat dan wij zelf hadden gedacht? Ja, toch wel", legt Koen Pelgrim uit. De trainer heeft Remco Evenepoel onder zijn vleugels genomen en zag zijn poulain de voorbije week oogsten in San Sebastian en Alkmaar. "Niemand had gedacht dat hij dit in zijn eerste seizoen zou doen."

   

  "We zijn wel wat verbaasd, al weet je natuurlijk dat hij een zeer groot talent is. Maar je kunt moeilijk vooraf inschatten welke stappen hij kan zetten. Je weet wat hij vorig jaar gedaan heeft, maar je weet niet hoe zich dat zal verhouden bij de profs. We hadden er vooraf ook geen prestaties aan gekoppeld."

   

  Pelgrim benadrukt dat Evenepoel ook in zijn debuutmaanden al indruk gemaakt heeft. "Hij werd toch beste jongere in San Juan in zijn eerste koers. Maar hij heeft zich stapje per stapje ontwikkeld en dat betaalt zich nu uit in resultaten die nog iets meer aanspreken dan wat hij in het begin van het seizoen gedaan heeft."

  "Opmerking over gewicht? Hij laat zich niet snel uit zijn lood slaan"

  Dat Remco Evenepoel nu helemaal tot ontbolstering komt, heeft volgens zijn trainer te maken met verschillende factoren: de ontwikkeling tijdens het seizoen, goeie trainingen, een hoogtestage en gewichtsverlies tegenover het voorjaar.

   

  Evenepoel werd enkele maanden geleden al eens geprikkeld door zijn ploegbaas en heeft de jongste weken 3 kilogram babyvet van zich afgeschud.

   

  "We hebben niet echt te veel op dat gewicht gefocust, want we wilden eerst zien hoe de trainingen en wedstrijden verliepen. Dat ging goed en met de doelen van de voorbije weken in het vooruitzicht heeft hij enkele kilootjes kunnen kwijtspelen."

   

  "Of die vastberadenheid hem dan typeert? Zeker. Remco is iemand die weet wat hij wil en wat hij moet doen om tot prestaties te komen. Hij zal zich niet snel uit zijn lood laten slaan en zal zo'n opmerking niet negatief opvatten. Hij probeert er net iets aan te doen."

  Patrick Lefevere en Remco Evenepoel.

  "De langetermijnvisie blijft gelijk"

  Wat voor type leerling is Remco Evenepoel? Trainer Koen Pelgrim: "Hij is leergierig, gedreven en ambitieus. Je moet hem af en toe afremmen, want hij traint graag. Dat zie je vaak bij ambitieuze renners. Ik heb het zelfs graag, zo'n renner die je eerder moet intomen dan iemand achter wiens vodden je moet zitten. Maar hij luistert goed en neemt je advies aan."

   

  Hebben de resultaten van de jongste weken iets veranderd aan de aanpak bij Deceuninck-Quick Step? "Na het seizoen zullen we een evaluatie maken, maar ik denk niet dat we alles moeten omgooien door wat er nu gebeurt. De langetermijnvisie blijft gelijk."

   

  "Wat die visie dan is? We willen Remco over 3 à 4 jaar op een zo hoog mogelijk niveau krijgen. Het is niet zo belangrijk wat hij volgende week doet, want waar hij nu staat en over 5 jaar, daar zitten nog stapjes tussen. En die slaan we niet over."

   

  "Als je op het rondewerk mikt, dan moet je eerst rittenkoersen van een weekje aanpakken voor je aan een grote ronde denkt. Dat hij in 2020 dan vol naar bijvoorbeeld de Ronde van Romandië moet toewerken? Klopt. Hij heeft die WT-koers ook dit jaar gereden en heeft gemerkt hoe lastig dat was. Dat was een goeie leerschool."

  We willen Remco over 3 à 4 jaar op een zo hoog mogelijk niveau krijgen. Het is niet zo belangrijk wat hij volgende week doet, want waar hij nu staat en over 5 jaar, daar zitten nog stapjes tussen. En die slaan we niet over.

  Koen Pelgrim, trainer Remco Evenepoel

  Het seizoen van Remco Evenepoel heeft de verwachtingen al overtroffen. Hoeft er de resterende maanden nog iets? "Neen, maar Remco is sowieso nog gemotiveerd", weet en besluit zijn coach.