• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Red Dragons moeten stunten tegen de VS om Tokio 2020 te halen"

  De Red Dragons willen naar de Olympische Spelen.

  De Red Dragons willen naar de Olympische Spelen.

  Komend weekend proberen de Red Dragons op het olympische kwalificatietoernooi van Rotterdam een ticket te pakken voor Tokio 2020. Bondscoach Brecht Van Kerckhove klinkt voorzichtig positief.

  België (FIVB-12) neemt het in Rotterdam op tegen de VS (FIVB-2), Nederland (FIVB-15) en tot slot Zuid-Korea (FIVB-24). Alleen de winnaar plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

   

  "De selectie van de VS bestaat alleen uit absolute topspelers, zij zijn de grote favoriet", meent de Belgische bondscoach Brecht Van Kerckhove.

   

  "Alleen wanneer wij met de Belgische selectie ons allerbeste niveau halen - maar dan ook met iedereen - hebben we een kans tegen de VS."

   

  "De Amerikanen hebben geen eigen clubcompetitie, die jongens spelen allemaal in het buitenland. Ze hebben echt het idee: die clubs gebruiken we om ons nationale team beter te maken. Ze strijden echt voor die vlag op hun borst en willen zich zo snel mogelijk plaatsen voor Tokio."

   

  "We starten tegen de VS met de rotsvaste overtuiging dat het mogelijk is om te winnen. We moeten er vooral in geloven. We maken progressie, zo zag je tijdens de voorbije oefenwedstrijden."

   

  "Nederland, de dag erna, is geen onbekende voor ons. Maar we laten niets aan het toeval over en er zal nog een grondige analyse van hun sterke en zwakke punten volgen."   

   

  "Zuid-Korea is tot slot een apart verhaal. Informatie over dat team is moeilijk te vinden. De analisten van de andere landen vragen ons ook om meer details. Gelukkig is dat de derde wedstrijd, zo hebben we twee extra kansen om hen te bestuderen."

  "Als er eens een kans is, dan is het nu"

  Het olympische ticket pakken wordt moeilijk, zo beseft Van Kerckhove als geen ander.

   

  "Dat is zo in een mondiale sport waar slechts 12 landen aan de Spelen mogen deelnemen. Anderzijds is dit toernooi als weg iets gunstiger, want in het verleden moesten we eerst voorbij Europese toplanden als Polen, Rusland, Servië, Duitsland, Frankrijk en Bulgarije."

   

  "Voor veel Belgische spelers is dit dé kans om zich te plaatsen voor Tokio. 2020 valt voor veel jongens net goed qua leeftijd. Ik zeg niet dat het nu of nooit is, maar als er eens een kans is na ruim 50 jaar, dan is het wel komend weekend."

   

  "Er is ook nog een kans in januari, maar die lijkt kleiner dan die in Rotterdam. Nu moeten we stunten tegen de VS en onze ranking bevestigen tegen Nederland en Zuid-Korea. In januari gaan twee of drie keer moeten stunten."

  De Dragons hebben gisteren al getraind in Rotterdam: