• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Alaphilippe: "Ik had alles kunnen verliezen, maar ik begin nu niet te dromen"

  Het was afzien voor Alaphilippe, maar hij brak niet.

  Op de Galibier leek het er even op dat Julian Alaphilippe zou kraken, maar de Fransman krabbelde overeind en redde z'n gele trui. "Het had veel slechter kunnen aflopen", zegt Alaphilippe.

  Alaphilippe: "Komende dagen zijn misschien nog zwaarder"

  Julian Alaphilippe mocht na een zware dag in de Alpen opnieuw met de gele trui pronken op het podium. "Ik heb alles gegeven en ik heb de gele trui nog, dus ik kan alleen maar tevreden zijn. Ik moet mijn ploegmaats bedanken, want ze hebben vandaag uitstekend werk geleverd."

  "Ik wist dat het in de finale zwaar zou worden. Ik had een behoorlijk goede dag tot aan de aanval van Bernal en Thomas. Toen kreeg ik het wel lastig. Maar dan heb ik een snelle afdaling gereden, waarschijnlijk was het 1 van de snelste. Ik heb toch wel enkele risico’s genomen. Ik wilde absoluut mijn trui redden en dat is gelukt."

   

  Alaphilippe moest uiteindelijk 32 seconden prijsgeven op Egan Bernal. “Dat is goed, het had veel slechter kunnen zijn als je naar het profiel van de rit kijkt. Het was bijna de hele dag à bloc. Ik had vandaag alles kunnen verliezen, maar ik ben blijven aanklampen. Ik ben zeer tevreden."

  Hoe schat Alaphilippe z'n kansen in voor de komende 2 bergritten? "Ik ben altijd optimist, maar ik ga nu niet beginnen te dromen. Er komen nog 2 bijzonder zware etappes. Misschien zelfs nog zwaarder dan vandaag. Ik bekijk het dag per dag."

  Steels: "Moeten objectief zijn: bergop is Julian kwetsbaar"

  "Hij plooide op de Galibier, maar we wisten dat hij in de afdaling kon terugkeren", analyseerde ploegleider Tom Steels. "Het is spannend. Julian heeft nog altijd een voorsprong, enkel Egan Bernal komt dichter. We kennen de zwakten en dat zal de komende twee dagen niet anders zijn."

   

  Bergop vertoonde Alaphilippe weer barsten. "Vrijdag en zaterdag is er geen afdaling richting de finish. Hij is bergop kwetsbaar, daar moeten we objectief in zijn. Vandaag waren er 3 zware cols, vrijdag en zaterdag zijn er minder beklimmingen per rit. Het is wikken en wegen, bij iedereen zal de rekensom gemaakt worden."

   

  "Sommige ploegen moeten risico's nemen, maar je kunt je eigen kopman ook pijn doen. En het podium is voor iedereen belangrijk. Er zullen veel dingen meespelen. Er zal maar één ploeg voluit voor de zege gaan: Ineos. Op naar morgen, want de ploegmaats kijken ook al uit naar Parijs. Deze koers controleren met een niet-klimmersploeg is niet makkelijk."