• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Ik denk dat Alaphilippe tactisch sterk genoeg is om nu op reserve te rijden"

  Ploegleider Tom Steels.

  De etappe naar Gap van vandaag is op papier gesneden koek voor Julian Alaphilippe (27), maar de gele trui in deze Tour zal zich vandaag (normaal gezien) koest houden. "We moeten verstandig zijn en geen zotte toeren doen", voorspelt ploegleider Tom Steels.

  "Het zal sowieso al hectisch genoeg zijn"

  Julian Alaphilippe stuurde gisteren zijn kat naar de persmomenten aan de finish in Nîmes. "Uitdrogingsverschijnselen", werd al snel gezegd. Ploegleider Tom Steels lachte dat vanmiddag bij de start toch weg.

   

  "Maar het is wel veel voor zo'n jonge kerel", gaf hij mee. "Ik weet al niet meer hoeveel dagen hij het geel al heeft. Het mag niet gebeuren, maar het is niets speciaals. Het is toch om eventjes te kunnen recuperen."

   

  Deze etappe naar Gap lijkt op het lijf geschreven van Alaphilippe, maar met de gele trui om zijn schouders zal de Fransman (wellicht) niet aanvallen. "Deze etappe is met die beklimming en afdaling op het einde gemaakt voor hem."

   

  "Maar hij heeft nu het geel en met de komende ritten in het vooruizicht en het wedstrijdverloop dat zich wellicht niet zal lenen om voor de zege te gaan, denk ik dat we verstandig moeten zijn. We moeten de concurrentie niet onder druk zetten en daar zotte toeren doen. We moeten verstandig zijn en Alaphilippe rustig laten."

   

  "Het zal sowieso al hectisch genoeg zijn. De druk van andere ploegen zal er wel zijn, ook al is er een ontsnapping weg. Er zal nog hard gereden worden in de finale, vooral om als eerste in die afdaling te zitten."

  "Dit is de enige manier om geen fouten te maken"

  Je kunt de rollen ook omdraaien: dit is een uitgelezen kans om tijdswinst te boeken. "Ik weet het", zucht Tom Steels. "Maar dat vraagt dan weer een andere instelling. Dan moet je op en top klaar zijn en daar ben je de hele dag mee bezig. Nu ben je ook nerveus en moet je sowieso alert zijn, maar de instelling van de dag is dan toch anders."

   

  Zenuwpees Alaphilippe moet dus zijn koersinstinct intomen. "Ik denk dat hij heel goed beseft dat dit nu de enige manier is om geen fouten te maken. Om dan achteraf niet te zeggen: ik had het beter niet gedaan. Het is nu een kwestie van volgen en verstandig zijn. Ik denk dat hij tactisch verstandig genoeg is om op reserve te rijden."

   

  Intussen wil men bij Deceuninck-Quick Step de term "Tourwinst" nog altijd niet uitspreken. "Het is niet dat het niet kan, maar er zijn nog 100 vraagtekens om te weten of het wel kan. Donderdag zullen we veel wijzer worden. Als hij die rit overleeft, dan zal de druk er wel zijn."