"Als Julian ook de Tourmalet overleeft, dan zijn we weer vertrokken"

  Julian Alaphilippe

  Julian Alaphilippe perst er alles uit tot aan de finish.

  Julian Alaphilippe behield niet enkel de gele trui in de tijdrit in Pau. De Fransman won de tijdrit en heeft nu bijna anderhalve minuut voorsprong. "We hebben niet de ploeg om de Tour te winnen", zegt Alaphilippe.

  Met een weergaloze prestatie in de tijdrit verbaasde Julian Alaphilippe opnieuw. "Ik wist dat ik het goed kon doen op dit parcours. En zeker met deze vorm", reageerde een dolblije geletruidrager. “Ik heb gewoon alles gegeven. Het eerste deel lag me goed en daar ben ik voluit gegaan."

   

  "Ik wou dan kijken wat ik kon doen tot de finish. Ik heb alles gegeven wat ik in me had. Ik win de rit, ik kan het zelf niet geloven. Zeker niet dat ik met zo'n voorsprong win. De gele trui en het publiek onderweg hebben me vooruitgestuwd. Ik heb mezelf overstegen."

   

  Alaphilippe is steviger leider. Droomt hij zelf al van veel meer? "We hebben niet de ploeg om de Tour te winnen, want we hebben niet veel klimmers. Maar we koersen agressief en proberen telkens te winnen. Morgen is er de finish bergop op de Tourmalet, zoiets hebben we nog niet gehad in de Tour."

  Julian Alaphilippe was ook aangedaan door de val van Wout van Aert. "Ik heb zijn val gezien op televisie en heb een boodschap voor hem. Ik hoop dat hij snel herstelt en dat hij snel weer beter is."

  Steels: "Ogen dichtknijpen als Julian door de bocht gaat"

  Tom Steels begeleidde Julian Alaphilippe naar zijn tijdritzege in Pau. "We wisten dat hij kans maakte, maar het was wel spannend", zegt de Belgische ploegleider van Deceuninck-Quick Step. "Het is onverwacht en niet onverwacht. We hadden er stilletjes op gehoopt."

   

  "Hij was supersterk en duwde een enorme versnelling. Hij heeft ook technisch goed gereden, ging supersnel door de bochten en heeft nergens iets laten liggen. En die laatste helling sprint hij naar boven alsof zijn leven ervan af hing."

   

  "Als je altijd de beste tussentijd hebt, dan is het makkelijk om dat door te geven. Je moet hem ook wel andere info geven: welke bocht hij vol kan nemen en welke niet. En dan knijp je je ogen dicht als hij door die bocht gaat."

   

  "Jullian is heel emotioneel en kan daar ongelofelijk veel kracht uit putten. Hij was hier al drie dagen mee bezig, met winnen in de gele trui."

   

  Hoe lang kan Alaphilippe het geel houden? "Dat gaan we morgen zien. Als hij de Tourmalet overleeft, dan zijn we weer vertrokken. Ik weet niet hoe lang de ploeg het nog zal volhouden. Maar zolang Julian in het geel blijft, dan blijven wij gaan."

  Als Julian de Tourmalet overleeft, dan zijn we weer vertrokken. Ik weet niet hoe lang de ploeg het nog zal volhouden.

  Tom Steels
  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brussel - Brussel194.5 kmTeunissenTeunissen
  2Brussel - Brussel27.6 kmTJVTeunissen
  3/>Binche - Épernay215 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  4/>Reims - Nancy213.5 kmVivianiJ. Alaphilippe
  5/>Saint-Dié-des-Vosges - Colmar175.5 kmP. SaganJ. Alaphilippe
  6/>Mulhouse - La Planche des Belles Filles160.5 kmTeunsCiccone
  7/>Belfort - Chalon-sur-Saône230 kmGroenewegenCiccone
  8/>Mâcon - Saint-Étienne200 kmDe GendtJ. Alaphilippe
  9/>Saint-Étienne - Brioude170.5 kmImpeyJ. Alaphilippe
  10/>Saint-Flour - Albi217.5 kmvan AertJ. Alaphilippe
  11/>Albi - Toulouse167 kmEwanJ. Alaphilippe
  12/>Toulouse - Bagnères-de-Bigorre209.5 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  13Pau - Pau27.2 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  14/>Tarbes - Col du Tourmalet111 kmPinotJ. Alaphilippe
  15/>Limoux - Prat d'Albis185 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  16/>Nîmes - Nîmes177 kmEwanJ. Alaphilippe
  17/>Pont du Gard - Gap200 kmTrentinJ. Alaphilippe
  18/>Embrun - Valloire208 kmN. QuintanaJ. Alaphilippe
  19/>Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran89 kmBernalBernal
  20/>Albertville - Val Thorens59.5 kmNibaliBernal
  21/>Rambouillet - Parijs128 kmEwanBernal