• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Hagi: "Mijn enige doel was een club vinden waar ik me kon ontwikkelen"

  Ondanks interesse uit heel Europa heeft Ianis Hagi voor Racing Genk gekozen. Vandaag stelde Genk de 20-jarige Roemeen voor.

  De naam van Ianis Hagi werd de afgelopen weken geciteerd bij Ajax, Sevilla, Anderlecht, Standard en zelfs even bij Barcelona. Uiteindelijk  tekende de zoon van legende Gheorghe Hagi voor Genk. Waarom?

   

  "Omwille van het project dat me werd voorgeschoteld", antwoordde Hagi op de vraag. "Dit is een club die spelers laat groeien. Mijn enige doel deze zomer was terechtkomen bij een club waar ik me verder kan ontwikkelen."

   

  "Ik ben ervan overtuigd dat dat gelukt is. Bij Genk kan ik op technisch, fysisch en tactisch vlak groeien." Hagi weet dat internationale toppers als Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Kalidou Koulibaly in Genk werden groot gebracht.

   

  Ook de Champions League en ex-Standard-speler Razvan Marin speelden een rol in zijn keuze. Genk is rechtstreeks gekwalificeerd voor het kampioenenbal. "Iedereen wil in die competitie spelen. Het is het allerhoogste niveau. Ik kijk er enorm naar uit."

   

  "Iedereen is ook heel positief en het niveau van de ploeg is heel hoog. Ik had vooraf wat advies ingewonnen bij mijn goede vriend Razvan Marin en hij zei niets dan positieve zaken over de club en het Belgische kampioenschap."

  "Ben de druk gewoon om de zoon van te zijn"

  Wie de naam Hagi hoort, denk in de eerste plaats aan Gheorghe Hagi, de vader van Ianis. Het is iets waar de nieuwe aanwinst van Genk mee heeft leren leven. "Ik ben die druk gewoon", aldus Ianis. "Ik ben zo geboren en zo opgegroeid. Ik word er iedere dag op gewezen, maar dat stoort me ook helemaal niet."

  Voor creativiteit zorgen

  Sportief directeur Dimitri de Condé en trainer Felice Mazzu waren in hun nopjes dat ze Ianis Hagi konden voorstellen. "Na het vertrek van Alejandro Pozuelo en Ruslan Malinovski moet hij ons elftal extra creativiteit geven. Deze speler hadden we nodig."

   

  "De komst van Ianis naar Genk valt mee te verklaren door onze kwalificatie voor de Champions League, maar dat wil niet zeggen dat we niet trots zijn", stak De Condé van wal.

   

  "Het klopt dat hij nog maar twintig jaar is, maar hij weet wat het is om met druk om te gaan. Hij draagt de naam Hagi, en die betekent heel wat in het voetbal. Gheorghe Hagi was een icoon, een ongelooflijke speler. De onderhandelingen met hem waren heel aangenaam en gingen enkel over de manier van voetballen."

   

  Felice Mazzu was blij dat zijn kern stilaan vorm begon te krijgen. "Behalve zijn creativiteit voorzie ik voor Ianis ook een belangrijke rol bij stilstaande fases. Dat is zijn vakgebied, dat heeft hij op het voorbije EK laten zien. Ik hoop dat hem een mooie toekomst te wachten staat in Genk."

   

  "Of hij zal spelen in de Supercup tegen KV Mechelen? Het kan zijn dat ik iemand anders laat spelen", aldus Mazzu. "Ik heb een grote kern, dat is een enorm voordeel. Ianis is misschien een beetje vermoeid door zijn korte zomerstop, maar het valt allemaal wel mee."