Vanderaerden: "Wielrennen in België had een opkikkertje nodig"

  Dylan Teuns

  Vanderaerden: "Had Teuns gezegd: "Dat is een rit voor jou.""

  2 ritzeges, een paar dagen in de bolletjestrui, een paar dagen in de witte trui, elke dag meerdere landgenoten in de top 10,... De Belgen hebben hun start in deze Tour niet gemist. Ook Eric Vanderaerden is onder de indruk.

  Eric Vanderaerden won 5 ritten én een groene trui in de Tour de France, tegenwoordig rijdt en leidt hij VIPS rond in de Tour. "Het is plezant, hé", zegt hij over de eerste dagen.

   

  "Ik kwam voor de Tour Dylan (Teuns) toevallig nog tegen en zei hem: "Jij kunt een goeie Tour rijden en dat is een mooie rit voor jou." En hij wint die dan nog ook!"

   

  "Wat De Gendt deed was natuurlijk ook ongelooflijk. Eigenlijk had ik nooit verwacht dat zoiets nog mogelijk was in de Tour, wel in een andere wedstrijd. Als hij zijn dagje heeft en hij zegt "Laat mij met rust", dan staat hij op het podium."

   

  "Maar we doen overal mee. Deceuninck-Quick Step, toch een Belgische ploeg, rijdt rond in het geel. Xandro Meurisse is een revelatie, al was hij dat vorig jaar eigenlijk al. En Van Aert kun je geen revelatie meer noemen. Je wordt niet zomaar wereldkampioen veldrijden. Die crossers trainen tegenwoordig ook totaal anders dan een Liboton of Nys. Er zit nog weinig verschil tussen de voorbereiding van een crosser en een wegrenner."

  "Oudere generatie trekt zich op aan opkomende jeugd"

  Eric Vanderaerden heeft niet meteen een pasklare verklaring voor deze plotse opflakkering van de Belgen. "We zitten wel in een flow in België. Er zijn jonge gasten die opkomen, zoals een Van Aert of Evenepoel, die de generatie net boven hen meetrekt. Renners als Stuyven en Teuns denken nu: "Die jonge mannen komen eraan, ik moet mij extra inzetten.""

   

  "De wielersport in België had zo'n opkikkertje nodig. Met die jonge renners en die middengeneratie die is wakkergeschud, gaan we een mooie toekomst tegemoet."