• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De Backer lacht zich kreupel met "De Protput": "Dit programma ging toch over koers?"

  De Backer lacht zich een deuk bij een fragment van "Het Eiland".

  Bert De Backer vindt Tom Van Dyck de Eddy Merckx van de Vlaamse komedie.

  In Vive le Vélo kreeg Karl Vannieuwkerke het drietal Bert De Backer, Edward Theuns en acteur Tom Van Dyck over de vloer. En wie Tom Van Dyck zegt, spreekt in één adem ook over de komische serie "Het Eiland". Bert De Backer is alvast fan.

  "Benoot kan focus nu verleggen naar ritzege"

  Beginnen doen we met het sportieve, waar Dylan Teuns de Vlamingen deed juichen op de Vlaamse feestdag. Veel Belgen toonden zich overigens tijdens de rit naar La Planche des Belles Filles, met ook Wellens, De Gendt, Pauwels en Meurisse in de aanval.

   

  "Voor Meurisse ben ik heel blij dat hij eens een mooie uitslag kon rijden", liet Edward Theuns weten. "Ik heb hem al vaak op lange cols met de beste renners mee zien gaan, maar het grote publiek merkte het tot nu toe niet op." De Backer deed zijn hoedje af voor Wellens. "Ik had niet verwacht dat hij opnieuw zou meedraaien, na zijn eerdere inspanningen de dagen voordien. Knap van hem."

   

  Wie echter een mindere start van de Tour kent, is Tiesj Benoot. Die kwam binnen op 20 minuten van dagwinnaar Teuns. "Hij liet me weten dat hij geen topdag had", verklapte De Backer aan de tafel van Vive le Vélo. Theuns vindt het alvast een goede zaak. "Nu kan hij ritten proberen te kapen in deze Tour."

  "Ciccone zit nooit stil"

  De dagzege ging naar Dylan Teuns, het geel hangt nu om de schouders van Giulio Ciccone, een ploegmaat van Theuns bij Trek-Segafredo. Wat kon hij zeggen over de Italiaan? "Hij is een heel nerveus, zelfs hyperactief persoon. Wat zaten ooit eens met de ploeg op hoogtestage in een appartementje en 's avonds wanneer iedereen aan het slapen was, zat hij nog een stuk watermeloen te eten. Hij zit nooit stil."

   

  Het was naar het einde van de rit bang afwachten of Ciccone nu de gele trui had veroverd of niet. Uiteindelijk hield hij aan de streep zes seconden over op Alaphilippe van Deceuninck-Quick Step. Zelf liet hij na de race weten dat het lang onduidelijk was of hij de gele trui had overgenomen of niet. 

   

  "Ik heb twee keer gevierd dat ik de trui heb", zei Ciccone na de race. "In eerste instantie kreeg ik te horen dat ik hem beet had, maar amper 30 seconden later vertelden ze mij dat het niet waar was. Maar eens ik weer dichter bij het podium kwam, kreeg ik plots felicitaties voor mijn gele trui. Toen geloofde ik het eigenlijk niet meer. Maar kijk, het is nu wel zo. Ik zit hier met de trui en het leeuwtje. Dit is een perfecte dag."

  "Van Dyck is de Merckx van de Vlaamse komedie"

  Naast wielrenners Bert De Backer en Edward Theuns was ook acteur Tom Van Dyck te gast bij Vive le Vélo. De Backer en Theuns zijn fans van het eerste uur. "Hij is de Eddy Merckx van de Vlaamse komedie", stelde De Backer. Hij mocht ook een fragment kiezen uit het oeuvre van Van Dyck. De Backer koos voor een moment uit "Het Eiland", eentje waar hij zich nog steeds een kriek mee lacht. De tranen rolden over zijn wangen.

   

  In Vive le Vélo kwam ook ene Rik Schyvens aan bod. De man werd een dag gevolgd door Sammy Neyrinck. 

  Pop als geluksbrenger voor Tony Martin

  Tot slot geven we u graag als uitmijter nog een mooi beeld mee. Jumbo Visma-renner Tony Martin kreeg voor de rit naar La Planche des Belles Filles bezoek van zijn dochtertje Mia. Ze had haar favoriete pop mee en stond erop dat haar papa met de pop zou rondrijden als geluksbrenger. 

   

  "Ik heb zelf een aapje dat ik vaak meeneem op de fiets", zegt De Backer. "Dat is echt fantastisch. Het geeft energie."

  Bekijk hier de volledige aflevering van Vive le Vélo