• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ploegmaat Cosnefroy over "Papa Oli" Naesen: "Als een vader voor mij"

  Oliver Naesen en Benoît Cosneyfroy zijn kamergenoten in de Tour.

  Oliver Naesen en Benoît Cosneyfroy zijn kamergenoten in de Tour.

  In Vive le vélo werden er dinsdagavond herinneringen opgehaald aan Parijs-Roubaix, waarin Bram Tankink mede-tafelgenoot Marc Wauters ten val bracht. Jens Debusschere kreeg dan weer een onverwachte boodschap van vrouw en kind. En we leerden ook de renner kennen die "Papa" zegt tegen Oliver Naesen.

  Cosnefroy over "papa" Naesen: "Hij is altijd positief"

  In Vive le vélo konden we gisteren kennismaken met Benoît Cosnefroy. De 23-jarige Fransman werd in 2017 wereldkampioen bij de beloften en is in zijn eerste Tour de kamergenoot van Oliver Naesen.

   

  "Ik noem hem Papa Oli, want Oliver is een soort vader voor mij", lacht Cosnefroy. "Ik heb hem graag en we praten veel. Oliver heeft veel ervaring en is steeds goed geluimd. Hij is altijd positief en heeft er altijd zin in."

   

  Cosnefroy wordt wel eens "Alaphilippe light" genoemd. "Ik heb wel een paar gelijkaardige kwaliteiten. Ik ben ook een puncher. Ik werk hard om te proberen ooit de nummer 1 te zijn, maar die dag is nog veraf."

  Tankink heeft nog wat goed te maken met Wauters

  Vive le vélo ontving dinsdagavond onder meer Bram Tankink en Marc Wauters. Karel Vannieuwkerke herinnerde de twee ex-renners aan een voorval in Parijs-Roubaix in 2005, toen Tankink Wauters ten val bracht op een kasseistrook.

   

  "Ik denk dat het mijn eerste Roubaix was", herinnert de Nederlander zich. "We reden de strook van Orchies op en het begon net te druppelen, zodat de keien er nat bij lagen."

   

  "Ik zat in het wiel van Marc en wilde hem voorbij in een binnenbocht. Maar ik gleed onderuit en Marc viel over me heen. Achter ons stond de hele groep ook stil. Dat was een onbezonnen actie. Mijn excuses, Marc."

   

  "Excuses aanvaard", repliceert Wauters. "Dat gebeurt in een wedstrijd. Als jonge renner zie je de gevaren niet. Mijn Roubaix was wel over. Enkele weken later viel ik opnieuw in een criterium toen ik samen met Bram ontsnapt was. Maar toen was het wel mijn eigen fout."

  "Zonder mijn vrouw zou ik misschien niet meer koersen"

  Jens Debusschere zoekt in de eerste Tour-dagen nog naar zijn beste vorm. Vrouw Kelly en dochtertje Adeline staken de Katjoesja-renner een hart onder de riem met een videoboodschap. "Dat is heel plezant om te zien", zegt Debusschere.

   

  "Kelly is de persoon waar ik het meeste aan heb en die altijd voor mij klaar staat. Zonder haar zou het wielrennen veel moeilijker zijn voor mij. Misschien zou ik zelfs al niet meer koersen zonder haar."

   

  Debusschere kon de opkikker wel gebruiken. "Het is nog niet gemakkelijk geweest. Na de ploegentijdrit zat ik echt wel diep. Ik twijfel normaal nooit aan mezelf, maar toen toch wel een beetje. Ik hoop dat ik niet anoniem blijf rondrijden en dat ik me deze Tour nog een keertje kan tonen."