BAS doet uitspraak: "KVM & Waasland-Beveren kunnen niet degraderen"

  KV Mechelen vat de competitie in 1A aan.

  KV Mechelen en Waasland-Beveren kunnen niet degraderen. Dat is de uitspraak van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Het BAS baseert zich op het beruchte artikel B1711 van het bondsreglement. De uitspraak is slecht nieuws voor Beerschot en Lokeren.

  Wat is de motivering van het BAS?

  Om de uitspraak van het BAS te begrijpen moet u goed het onderscheid maken tussen een (eventueel) misdrijf en de straf die daarvoor wordt opgelegd.

   

  Het BAS spreekt zich in deze eerste motivering niet uit over de vraag of KV Mechelen en Waasland-Beveren zich schuldig hebben gemaakt aan matchvervalsing. Het spreekt zich (voorlopig) enkel uit over de straf die beide clubs mogen krijgen. Hun antwoord: die straf kan op basis van het reglement onmogelijk degradatie zijn. Een andere straf kan dus wel nog.

   

  Dat degradatie onmogelijk is, is gebaseerd op artikel B1711 van het reglement. Daarin staat dat wanneer daden van competitievervalsing degradatie van een club kunnen veroorzaken, klachten en vorderingen daarover voor 15 juni van het betrokken seizoen of binnen de 7 dagen na het einde van de competitie moeten worden ingediend "op straffe van onontvankelijkheid".

   

  Als beslist wordt dat KV Mechelen en Waasland-Beveren toch schuldig zijn aan matchvervalsing, kunnen ze de komende dagen wel nog een andere straf krijgen, zoals uitsluiting van Europees voetbal, uitsluiting van de Beker of geldboetes.

  Tijdlijn in de zaak rond KV Mechelen

  Slecht nieuws voor Beerschot en Lokeren. Wat met Europees ticket?

  De uitspraak van het BAS is slecht nieuws voor degradant Lokeren en Beerschot, dat de promotiefinale in 1B van KVM verloor en volgens de uitspraak van de Geschillencommissie Hoger Beroep in 1A mocht uitkomen.

   

  Het gaat over een gedeeltelijke uitspraak, wat betekent dat er nog geen duidelijkheid is over individuele bestuurders en makelaars.

   

  Ook nog onduidelijk is wat het gevolg is voor de Europese tickets. AA Gent rekende op een veroordeling van KV Mechelen om alsnog Europa in te duiken en voor Antwerp zou een veroordeling betekenen dat ze een kwalificatieronde voor de Europa League later moeten beginnen. 

   

  Maar zoals hierboven uitgelegd behoort Europese uitsluiting wel nog altijd tot de mogelijkheden als straf. Dat erkent KVM ook in een boodschap op zijn website. "Het BAS heeft nog geen uitspraak gedaan over een volledige vrijspraak of andere mogelijke sancties. Of KV Mechelen Europees aan de slag zal kunnen, is op dit moment nog niet duidelijk, daar spreekt het BAS zich nog niet over uit", laat KVM zelf weten. 

  Meteen duidelijkheid over kalender

  Door de uitspraak van het BAS is er ook duidelijkheid over de kalender van het nieuwe seizoen in 1A. De kalender die op 1 juli werd voorgesteld, blijft behouden. 

  KV Mechelen opent zijn seizoen op 27 juli bij Zulte Waregem. Waasland-Beveren ontvangt dan Club Brugge.

  Meer uitleg over de uitspraak van het BAS en de reactie van Beerschot

  Zucht van opluchting in Mechelen

  Dat bij KV Mechelen een zucht van opluchting wordt geslaakt, is het understatement van de dag. Op 1 juni werd KVM door de Geschillencommissie Hoger Beroep gestraft voor competitievervalsing naar aanleiding van KV Mechelen-Waasland-Beveren einde seizoen 2017-2018. In de tuchtprocedure werd KV Mechelen als club samen met 4 bestuurders veroordeeld.


  Bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) was nog een beroepsprocedure mogelijk en KV Mechelen heeft die reddingsboei met beide handen gegrepen. Bij het BAS werd het verloop van de procedure aangekaart, maar had clubadvocaat Joost Everaert het vooral over "twee maten en twee gewichten".


  Dat Waasland-Beveren door de Geschillencommissie in eerste aanleg werd vrijgesproken en KV Mechelen van zijn kant niet, was een doorn in het Mechelse oog. "De vrijspraak van Waasland-Beveren is correct", klonk het vorige week tijdens de pleidooien bij het BAS.


  "Volgens de Geschillencommissie was de rest van de raad van bestuur van Waasland-Beveren niet op de hoogte van de daden van voorzitter Dirk Huyck en financieel directeur Olivier Swolfs. De club kan dan niet verantwoordelijk worden gesteld voor hun acties. Correct, maar dan moet die piste op alle clubs worden toegepast. Waarom werken we met twee maten en twee gewichten?", was de argumentatie afgelopen dinsdag.

  Sterke man Penninckx: "Zelfde gevoel als bekerwinst"