• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gerlo over dag 7: "Wie moeten we nu geloven? Mertens of Strycova?"

  Elise Mertens stond op de rand van de kwartfinale.

  Barbora Strycoca (r, 33) klopt de 10 jaar jongere Elise Mertens (l, 23).

  Dirk Gerlo kwam gisteren bijna ogen te kort om alle ontwikkelingen in het vrouwentoernooi op Wimbledon te volgen. Zijn relaas van dag 7.

  Bijltjesdag bij de vrouwen, maar niet voor Serena...

  Toegegeven, het was een beetje moeilijk om het overzicht te bewaren op deze Manic Monday met zoveel achtste finales. Bij de mannen stootten de grootste namen door zonder verpinken: Federer, Nadal, Djokovic, ze verloren geen set.


  Een beetje onverwacht was het wel bijltjesdag bij de vrouwen. Plots was het over and out voor tienersensatie Coco Gauff (foto), voor dark horse Karolina Pliskova en vooral voor s werelds nummer 1 Ashleigh Barty. Uit de top tien blijven alleen Simona Halep en Elina Svitolina over. Wat een slagveld.

   

  En ja, zeg het nog niet hardop … Serena Williams baant zich behoorlijk in de luwte een weg naar het slotweekend en mogelijks die 24e grandslamtitel.

  Tegengestelde verhalen: Mertens vs.Strycova

  En wat te denken van de nederlaag van Elise Mertens? Mogen opslaan voor de match en toch verliezen. Na afloop zei Mertens dat ze geen stress had gevoeld, dat ze geen angst had om te winnen.

   

  In de vorige ronde tegen Wang had ze dat wel wat gehad. Nu had ze gevoeld dat haar energiepeil beetje bij beetje begon te zakken, dat ze zichzelf ook nog in die derde set probeerde te pushen, maar dat het niet meer lukte. Kan natuurlijk, met ook dat stevige parcours in het dubbelspel.

   

  Winnares Barbora Strycova vertelde dan weer tot 2 keer toe dat ze voelde dat Mertens erg zenuwachtig was en dat ze daardoor in de fout ging. Wie zijn wij om tegen te spreken wat Mertens en Strycova vertelden. Maar tegengestelde verhalen dus en daarom toch nog even met sportpsycholoog Bert De Cuyper gebeld, een specialist die heel vaak met tennissers heeft gewerkt.

   

  Hij heeft de match niet gezien en houdt een slag om de arm : "Je moet kijken naar de context ", zegt De Cuyper. "Je moet de uitspraken van de speler zeker ernstig nemen en niet in twijfel trekken. Is hun antwoord over die angst er gekomen op een suggestieve vraag of niet? Ik let altijd op de verwoording van de spelers."

   

  "Ontkennen ze in felle bewoordingen of niet? Dat soort zaken. Feit is dat het niet evident is om zo’n ontkenning makkelijk te doorbreken bij een speler. In mijn ervaring weet ik dat het pas na lange gesprekken gebeurt dat spelers misschien schoorvoetend toegeven dat ze die stress ervaren hebben. Pas dan kan je beginnen te werken aan een oplossing."

   

  De moeite waard dus om toch nog even verder te analyseren, iets wat coach/vriend Robbe Ceyssens en Elise Mertens altijd doen.

  Kwartfinale bij de vrouwen : Shuai Zhang

  Neen, het is niet erg dat u Shuai Zhang niet kent. Zhang is 30 jaar. Ze draait nu al een aantal jaar mee rond de vijftigste plaats op de wereldranglijst. Maar echte uitschieters waren er de voorbije jaren niet, na die ene in januari 2016 toen ze Simona Halep uitschakelde op de Australian Open en doorstootte tot in de kwartfinales.

   

  Maar daarna liep het allemaal redelijk stroef en Zhang ging enorm twijfelen of het allemaal nog wel moest? Of dat vele rondreizen nog wel moest? Toen kwam Sam Stosur op haar pad als partner in het dubbelspel. Op het moment dat Zhang wou stoppen, overtuigde Stosur haar om toch maar verder te blijven tennissen.

   

  Ondertussen is Stosur de beste vriendin van Zhang op het circuit. Zhang zegt : "Sam heeft me echt doen nadenken om het toch nog maar eens te proberen. Nu ben ik superblij. We hebben dit jaar zowaar samen het dubbelspel gewonnen op de Australian Open."

   

  Tot dit jaar geraakte Shuai Zhang nooit voorbij de eerste ronde op Wimbledon. Straks mag ze op Centre Court proberen om Simona Halep nog eens te verslaan.

  De liefde van een vader (daar hoeft geen uitleg bij)