• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Naesen: "Wil wel eens ketonen proberen, maar Fransen willen het niet"

  In de eerste aflevering van Vive Le Vélo werd naar aanleiding van een tweet van Thijs Zonneveld al meteen het thema "doping" aangesneden.

  AD-wielerjournalist Thijs Zonneveld gooide gisteren een knuppel in het hoenderhok met zijn tweet waarin hij het eerbetoon aan Eddy Merckx vergelijkt met de manier waarop de Tour nog altijd omgaat met dopingzondaar Lance Armstrong.

   

  "Dat is totaal van de pot gerukt", reageert Michel Wuyts. "Er is een groot onderscheid tussen de middelen die Armstrong tot zich nam en wat Merckx eventueel gedaan zou hebben. Dat waren habbekratsen."

   

  "Misschien is Armstrong ooit weer welkom in de Tour", valt Robbie McEwen in. "Maar nu ligt dat nog te vers in het geheugen."

   

  Na Armstrong zou er wel grote kuis gehouden zijn in de Tour, waar renners als Oliver Naesen nu van profiteren. "We zeggen vaak in het peloton: "Vandaag is het toch beter dan 10-15 jaar geleden." Maar wij moeten nu wel diëten en op hoogtestage gaan. Het is zeker ook geen vakantie."

  "Ketonen bij topsporters maar 1,5% profijt, maar dat is al veel"

  Toch zouden de renners in het huidige peloton ook niet met gelijke wapens strijden. Sommige renners zouden het legale middel ketonen gebruiken, andere dan weer niet. Maar in het peloton blijven de lippen stijf op elkaar. Behalve bij Naesen.

   

  "Ik zou het wel eens willen proberen. Maar mijn Franse ploeg AG2R wil het niet. Het is ook niet voor iedereen weggelegd. Als jonge profrenner hadden ze mij geen 100 euro per dag moeten vragen voor 3 flesjes ketonen."

   

  Volgens de studie van professor Hespel is er sprake van een voordeel van 15%. "Maar dat is voor gewone sporters. Voor topsporters is het verschil maar 1,5% of zo", weet McEwen. "Maar zelfs dat is al veel en kan het verschil maken."

   

  "Het is voor een deel ook psychologisch. Zoals die ketting van Ineos van 6.000 euro. Dat is ook niet alles, maar de concurrentie denkt wel: oei, met mijn ketting van 90 euro zal het niet lukken."