• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Avermaet: "Ik had er graag een klassementsman bij gehad"

  Greg Van Avermaet won in 2015 en 2016 2 ritten in de Tour.

  Greg Van Avermaet (34) is in deze Tour nog meer dan anders het uithangbord van zijn ploeg. CCC rekent op de punch van de olympische kampioen. "Het is een vrij open Tour, met iets minder sprinterskansen. Dat moet in mijn voordeel zijn", zegt Van Avermaet.

  "De voorbije dagen zijn al hectisch geweest"

  "De start in Brussel is iets heel speciaals", vertelt Greg Van Avermaet over de Grand Départ in onze hoofdstad. "De voorbije dagen zijn al hectisch geweest. Het is toch iets anders dan in het buitenland aan de Tour beginnen."

   

  Morgen staan onder meer de Muur en de Bosberg op het menu. Spek naar de bek van Van Avermaet. "Maar ze liggen vroeg in de etappe. Het zal meer voor mooie beelden zijn. Bepalend voor het wedstrijdverloop wordt het niet."

   

  Zondag volgt de ploegentijdrit, een traditionele afspraak voor Van Avermaet. "Met BMC (CCC is de (gedecimeerde) opvolger van BMC) hebben we de laatste ploegentijdritten in de Tour gewonnen. De kern is een beetje hetzelfde: goed materiaal en deftige coureurs. We zijn supergemotiveerd, maar voor de zege zullen we ons meerdere moeten erkennen in 3 à 4 teams. We gaan voor de top 5."

   

  Van Avermaet heeft in zijn oranje leger geen klassementsman. "Ik had er graag iemand bij gehad. Dat nam de druk een beetje weg. Ik kan in een aantal ritten schitteren, maar ik kan geen 3 weken op hoog niveau in beeld rijden. Ik pikte er altijd mijn ritten uit, maar nu is het een ander verhaal, met meer open doelen. Iedereen krijgt zijn kans."

   

  Kan Van Avermaet in deze Tour een derde ritzege boeken? "Het is een vrij open Tour met minder sprinterskansen. Dat moet in mijn voordeel zijn. En er zijn een paar ritten in het Centraal Massief, waar ik ook twee ritzeges heb geboekt. Dat biedt perspectieven. Er zijn een paar kansen, maar het is niet eenvoudig om een rit te winnen. De Tour blijft de Tour."

  Pauwels: "Ik hoef niet af te wijken van mijn recept: aanvallend koersen"

  Nog zo'n vrijbuiter in het kamp van CCC: Serge Pauwels (35). Waar liggen zijn kansen? "Een beetje overal", glimlacht de klimmer.

   

  "Er zijn veel tussenritten. Ik probeer klaar te zijn vanaf de eerste dag en ik probeer mijn kansen te pakken. Aanvallend koersen is de laatste jaren een beetje mijn recept geweest en daar hoef ik niet van af te wijken. In deze ploeg heb ik daar een kans voor."

   

  Ook bij Pauwels is de ploegentijdrit van zondag een belangrijke afspraak. "Winnen zal moeilijk zijn, hoewel we de Hammer Series in Noorwegen wonnen en in Limburg tweede waren in de ploegentijdrit. Ik zou ons zeker niet onderschatten."

   

  "De kwaliteit van de renners is wel anders dan bij BMC, waar je Rohan Dennis en Stefan Küng had. Zij droegen die ploegentijdrit, maar de staf is wel gebleven. Het leeft wel nog in de ploeg. Maar we zijn er ons ook van bewust dat we niet de renners hebben van vorig jaar."