"Oranje brengt niet het beste voetbal, maar is wel het meest efficiënt"

  Volgens Imke Courtois zal Nederland alles uit de kast moeten halen, wil het zondag winnen van de VS.

  Nederland heeft op het WK vrouwenvoetbal de finale bereikt. Tegenstander wordt de VS, een reus in het vrouwenvoetbal. "Het zal niet makkelijk worden voor Oranje, maar in voetbal kan alles", zei Imke Courtois in De Ochtend op Radio 1.

  Nederland - VS wordt de eindstrijd op het WK. Dat de VS in de finale staat, doet weinigen de wenkbrauwen fronsen. In Nederland daarentegen kunnen ze het nog steeds niet geloven.

   

  Hoe verklaart Courtois dat Nederland, de huidige Europese kampioen, zo ver is kunnen komen? "Nederland heeft een paar echt goede speelsters zoals Miedema, Martens en Van de Sanden. En ook al spelen net zij een minder toernooi, slaagt Nederland er toch in de finale te bereiken. Ze hebben niet het beste voetbal gebracht op dit WK, maar wel het meest efficiënte."

   

  Maakt Nederland zondag überhaupt een kans tegen de VS? "In voetbal kan alles, maar het zal niet makkelijk worden voor Oranje", stelt Courtois. "De VS is zo dominant in het vrouwenvoetbal dat het een moeilijke opdracht wordt. Als Nederland kans wil maken op een zege, zullen ze op een andere manier moeten voetballen."

   

  Nu Nederland het zo goed doet, rijst bij ons de vraag wat België zou kunnen betekenen op zo'n WK. "Landen als Thailand, Kameroen en Chili waren hier ook aanwezig. Dat zijn ploegen die de Red Flames makkelijk aankunnen. Maar in Europa is het zeer moeilijk om je te kwalificeren. De concurrentie is moordend. Kijk naar landen als Denemarken en Zwitserland. Dat zijn ook twee sterke ploegen, maar die waren er ook niet bij op dit WK."