Dirk Gerlo: "Dag 1 op Wimbledon was meteen bijltjesdag!"

  Alexander Zverev

  De Duitse topper Alexander Zverev gaat meteen tegen het canvas.

  Dirk Gerlo volgt voor ons ter plaatse het grandslamtoernooi van Wimbledon. Op dag 1 hebben maar liefst 3 toppers het heilige gras al moeten verlaten. "Op het allerhoogste niveau wordt het verschil vooral in het hoofd gemaakt", weet onze tenniscommentator.

  Het Waterloo van Osaka

  Zelden zo'n bewogen openingsdag meegemaakt op Wimbledon. En neen, dan heb ik het niet over de vier overwinningen en de twee nederlagen van de Belgen. Wereldwijd zullen die geen rimpeling op het water veroorzaken. De uitschakeling van het trio Osaka, Zverev, Tsitsipas daarentegen wel.

   

  Wie had immers zien aankomen dat 2-voudig grand slamwinnares Naomi Osaka al meteen haar "Waterloo" zou beleven op Centre Court tegen Poetintseva ? Oké, de echte insiders wel. En wie had geld ingezet op overwinningen van vooral Fabbiano, maar ook Vesely tegen respectievelijk Tsitsipas en Zverev?

   

  De persconferenties van de drie grote verliezers waren relevant. Osaka vroeg zelfs of ze de zaal mocht verlaten,  omdat ze zou gaan wenen. Zo lastig had ze het met de nederlaag en vooral met de druk die ze de jongste maanden ervaart.

   

  "De sleutel voor mij was altijd plezier hebben in wat ik doe. Leren plezier hebben om zo de druk af te houden. Ik hoop dat ik een manier vind om dat te doen.”

   

  Duidelijk zeker? Het plezier is wat weg. Een split met haar vroegere coach, een paar onverwachte nederlagen en de mentale balans is zoek.

  Zverev in een vechtscheiding?

  Alexander Zverev - nu al een paar jaar de gedoodverfde opvolger van kies maar Djokovic, Federer of Nadal - lijkt ook nog niet meteen klaar om een grandslamtoernooi te winnen.

   

  “Fysiek ben ik in orde, ik kan desnoods 10 sets spelen zonder moe te worden. Het is mentaal. Ik duw mezelf te vaak naar beneden", zoekt de Duitser naar een verklaring. "Er spelen ook zaken mee die zich niet op de baan afspelen. De voorbije dagen waren persoonlijk erg zwaar voor mij. “

   

  Zverev wou op de persconferentie niet meer uitleg geven. Maar van een Duitse radiocollega vernam ik dat Zverev volop in een vechtscheiding zit met zijn ex-manager. De zaak zal voor de rechtbank worden uitgevochten. De inzet: veel geld. Gevolg: het mentale evenwicht is ook hier weg.

  Ook muizenissen bij Tsitsipas

  Komen we bij Stefanos Tsitsipas. Ontwapenend eerlijk was hij na de nederlaag: “Ik kom niet in de buurt van het niveau dat ik vorig jaar had. Ik ben ontgoocheld. De mensen verwachten prestaties van mij. Ik lever ze niet."

   

  "Als je zoveel steun krijgt, zoveel energie van zoveel mensen, en je maakt alles kapot. Dat is vernietigend. Ik vind geen oplossingen. Gisteren ging ik op training op mijn racket staan. Ik doe dat nooit en ik voelde mij daar zo slecht bij. Ik sukkel met mijn return. Ik denk dat het ergens iets mentaals is."


  "Ik wil het ook niet op mijn leeftijd steken. Roger Federer en Rafael Nadal hadden de regelmaat van jongs af aan. Wij, van de Next Gen, hebben dat niet. Wij krijgen dat niet voor mekaar.”

  Drie nederlagen van toppers, drie redelijk gelijklopende verhalen. Als niet alle voorwaarden vervuld zijn voor topprestaties, als de druk, om welke reden dan ook te groot wordt, dan lukt het niet. Tennissen kunnen ze allemaal. Op het allerhoogste niveau wordt het verschil vooral in het hoofd gemaakt. 

  Dirk Gerlo