Sprinten voor het eerste geel: een garantie op hectiek en slachtoffers

  Wordt het weer een dagje met blutsen en builen?

  De Ronde van Frankrijk wordt zaterdag op gang gevlagd met een etappe van 194 kilometer. De periode waarin de organisatie bijna steevast voor een oefening tegen de klok als openingsdans koos, is al een tijdje voorbij. Zonder verrassing wordt er morgen in Brussel gesprint voor de eerste ritzege én de eerste gele trui. Sprinten op dag 1 van de Tour: hoe verliep dat nu weer de voorbije jaren? 

  De openingsdag van de Tour sinds 2000
      ritwinnaar
  2018 rit in lijn Fernando Gaviria
  2017 tijdrit Geraint Thomas
  2016 rit in lijn Mark Cavendish
  2015 tijdrit Rohan Dennis
  2014 rit in lijn Marcel Kittel
  2013 rit in lijn Marcel Kittel
  2012 proloog Fabian Cancellara
  2011 rit in lijn Philippe Gilbert
  2010 tijdrit Fabian Cancellara
  2009 tijdrit Fabian Cancellara
  2008 rit in lijn Alejandro Valverde
  2007 proloog Fabian Cancellara
  2006 proloog Thor Hushovd
  2005 tijdrit David Zabriskie (geschrapt)
  2004 proloog Fabian Cancellara
  2003 proloog Bradley McGee
  2002 proloog Lance Armstrong (geschrapt)
  2001 tijdrit Christophe Moreau
  2000 tijdrit David Millar

  2018: Overtuigende Gaviria, brokken bij Froome en Quintana

  Hectiek is er altijd in de Tour, maar nog net iets meer als de openingsdag wordt gekleurd door een rit in lijn. In de Vendée moeten onder meer Chris Froome, Richie Porte en Nairo Quintana bij de finish al de schade opmeten na valpartijen en lekke banden.

   

  De renners van Quick-Step ontsnappen aan alle heisa. Sprinter Fernando Gaviria wordt perfect naar de streep gepiloteerd: de Colombiaanse debutant mag meteen naar het podium en blinkt in het geel.

  2016: Val van Contador, 27e ritzege en 1e (!) gele trui voor Cavendish

  Alberto Contador likt zijn wonden na de eerste dag op de fiets. De Spanjaard schuift onderuit in een bocht en is zwaar gehavend aan zijn schouder.

   

  De snelle mannen trekken er zich niets van aan en sprinten aan Utah Beach. Een valpartij verstoort de sprint en ietwat verrassend troeft Cavendish Kittel en Sagan af.

   

  De Brit zet zijn teller op liefst 27 ritzeges, maar nog mooier: hij mag voor het eerst de gele trui ophalen op het podium. In diezelfde Tour zal Cavendish uiteindelijk 4 ritten winnen. Het is voorlopig zijn laatste succesvolle Tour. Cavendish is er in deze editie niet bij.

  2014: Cavendish mist zijn afspraak door een valpartij

  In 2014 wijkt de Tour uit naar Engeland, waar alle ogen gericht zijn op Mark Cavendish.

   

  De wielergekke Engelse fans willen 'Cav' naar de zege schreeuwen in een koninklijke sprint, maar voor het huis van zijn moeder in Harrogate smakt Cavendish zwaar tegen de grond.

   

  Kittel ontsnapt en schreeuwt het uit. Prinses Kate overhandigt de Duitser de eerste gele trui. Cavendish zal een dag later niet meer aan de start staan.

  2013: De ploegbus van GreenEdge eist de aandacht op

  Corsica organiseert in 2013 de Grand Départ. En ook nu is het weer een dagje dat niet snel vergeten zal worden.

   

  Daar zit de ploegbus van GreenEdge zowaar voor iets tussen... Terwijl de renners op minder dan 10 kilometer van de finish zijn, heeft de bus zich vastgereden onder de aankomstboog.

   

  De Tour ontsnapt aan een fiasco en krijgt de bus tijdig weg. In het peloton zorgt de (extra) nervositeit wel voor een zware smak. Sagan, Greipel en Cavendish worden uitgeschakeld, Kittel profiteert optimaal. 

  2011: Geen massasprint, wel de dag van Gilbert

  In 2011 zitten de tijdrijders op de eerste dag in de wachtkamer, maar ook de sprinters komen niet aan hun trekken.

   

  Op Mont des Alouettes worden de punchers uit hun tent gelokt. Belgisch kampioen Philippe Gilbert maakt zijn favorietenrol waar en knalt onhoudbaar naar de ritzege en het geel op dag 1.

  2010: Sprinten in Brussel (weliswaar op dag twee)

  De Tour van 2010 opent met een openingstijdrit in Rotterdam, maar steekt op dag 2 de grens over. Brussel is (net zoals in deze Tour) aankomstplaats.

   

  De laatste rechte lijn naar de Houba de Strooperlaan ligt bezaaid met valpartijen. Alessandro Petacchi kruipt door alle gaatjes en knalt naar de zege. Het geel blijft wel in handen van tijdritwinnaar Cancellara.

  2008: Gilbert strandt op de meest ondankbare plaats

  In 2011 pakte Philippe Gilbert de eerste maillot jaune, in 2008 rook hij ook al zijn kans.

   

  De aankomst in Plumelec is spek naar de bek van Gilbert, toen nog bij Française des Jeux. Maar onze landgenoot bijt zijn tanden stuk op Spaans kampioen Alejandro Valverde.