• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wuyts over BK: "Van Aert moet gokken en krijgt Evenepoel genoeg ruimte?"

  De poster voor het BK wielrennen.

  Gent is zondag voor het eerst in de geschiedenis het strijdtoneel van het BK wielrennen. De lijst met kanshebbers is aanzienlijk, de hoop op een spektakelrijke koers is dan ook groot. Michel Wuyts wikt de favorieten.

  ""Mest maken" in de Vlaamse Ardennen"

  Het parcours (zonder noemenswaardige hellingen) en de afstand (223 km) boezemen niet echt angst in, maar toch verwacht Sporza-commentator Michel Wuyts een boeiend BK. "Ik denk dat het door de warmte afmattende omstandigheden zullen worden. Ik verwacht dat de boel uiteen gehaald zal worden."

   

  "Ik tip op een verloop zoals in Antwerpen (waar Oliver Naesen won na een spectaculaire koers). Op voorwaarde dat ze niet te lang lummelen. Maar er zijn enkele rondjes in de Vlaamse Ardennen, met de Paddestraat, de Lippenhovestraat en de Lange Munte, waar je "mest kunt maken". Dat kan voor een schifting zorgen voor- en achteraan."

  "Lotto-Soudal moet in elke vlucht een kanshebber hebben"

  De favorieten van gisteren voor de tijdrit behoren ook zondag tot het kransje kanshebbers op de trui. "Dat is logisch, want om Belgisch kampioen tijdrijden te worden, moet je optimaal in vorm zijn. Die vorm draag je mee in de wegrit."

   

  Maar in tegenstelling tot in de tijdrit strijden ze in de wegrit niet met gelijke wapens. "Lotto-Soudal heeft een 15-tal renners, dus zij zullen de koers moeten dragen. Ze zullen in elke vlucht een aanvaardbare renner - iemand die kan winnen - mee moeten hebben. Liefst 2 of 3."

   

  "Bij Deceuninck-Quick Step is het aantal Belgen beperkt, al had het vorig jaar in Binche wel 1, 2 en 4. Het BK is dus geen perfecte wiskunde."

  De neoprofs: Evenepoel en Philipsen

  "Als Jasper Philipsen of Remco Evenepoel zou winnen, zou dat een geweldige opsteker zijn voor het Belgische wielrennen, een bevestiging van wat we de voorbije maanden zagen. Het is niet uitgesloten, maar het wordt wel moeilijk."

   

  "Philipsen (UAE) heeft het nadeel dat hij geïsoleerd is. Hij staat er alleen voor en zal dus moeten gokken. Dat moet Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) niet doen. Maar krijgt hij ook die ruimte in een ploeg met onder meer Philippe Gilbert en Yves Lampaert? De top op een BK is ook sterker dan die in de Ronde van België (die Evenepoel won)."

  De "veldrijders": Van Aert en Merlier

  "Wout van Aert zal, net als Philipsen, de koers moeten ondergaan tegenover de grote blokken. Hij zal een gokje moeten wagen en zich oriënteren op andere favorieten."

   

  "Ik denk dat ook Gianni Vermeersch en zeker Tim Merlier een rol zullen spelen. Corendon zal ook niet meer rijden om in beeld te komen in de beginfase. Ze hebben de voorbije maanden een zelfbewustzijn opgebouwd, vooral dankzij Mathieu van der Poel. Ze starten met de gedachte dat ze niet kansloos zijn in de finale."

  De middengeneratie

  "Er is een generatie, met onder meer Naesen, Jasper Stuyven en Tiesj Benoot, die nog jong is, maar ook beseft dat er een nieuwe generatie op komst is. Stuyven stond de voorbije twee jaar op het podium, maar won nog niet. Hij voelt zich weer beter in zijn sas. Het zou een gouden zaak zijn voor hem als hij in die trui kan starten in de Tour."

   

  "Die jongens hebben het voordeel op de jongere generatie dat ze al wat ervaring hebben opgedaan. Die gewiekstheid moeten ze gebruiken."

   

  "En over gewiekstheid gesproken. Is het een tactiek van Greg Van Avermaet om zo openlijk te verkondigen dat het BK hem niet meer interesseert? Volgens mij is dat gevoel vooral ingegeven door traumatische ervaringen uit het verleden."

  De top 3 van Michel: Gilbert, Benoot en Van Aert

  "Na een klassieker is het BK de beste koers om te winnen. Er is natuurlijk de eer, maar er is ook de trui, die zo mooi is. En die trui verkoopt ook. Je marktwaarde zal er door stijgen, zeker als je om de tafel gaat met iemand als Lefevere, die dol is op truien."

   

  Wie ziet Wuyts dan als de grootste kanshebbers om de trui zondag op te eisen? "Toch weer Gilbert (die al 2 keer won), bij Lotto-Soudal kies ik voor thuisrijder Benoot en als 3e ga ik voor Van Aert. Maar ik had net zo goed 3 andere renners kunnen opnoemen."