• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Missie geslaagd: Van der Plaetsen haalt op het nippertje de WK-limiet

  Van der Plaetsen is uitgeput na het laatste onderdeel.

  Tienkamper Thomas Van der Plaetsen (28) heeft zijn doel bereikt op de meerkamp van Talence. Onze landgenoot knokte zich naar 8.214 punten, 14 eenheden boven de WK-limiet.

  Voor Thomas Van der Plaetsen werd de WK-limiet halen stilaan een race tegen de klok. De meerkamper had in het voorjaar een afspraak in Zuid-Afrika, maar een stroompanne gooide toen roet in het eten. Van der Plaetsen kon zijn tienkamp niet afronden en moest het geweer van schouder veranderen.

   

  Onze landgenoot richtte zijn vizier op Talence, maar na een mindere eerste dag zag Van der Plaetsen de bui al een beetje hangen. De meerkamper herpakte zich op dag twee en zat na het discuswerpen en polsstokspringen (PR van 5,45m) weer helemaal op WK-koers.

   

  Op de afsluitende 1.500 meter sleepte Van der Plaetsen zich naar de finish én de limiet voor het WK van Doha. In de buurt van zijn PR (8.332 punten) en de olympische limiet (8.350 punten) kwam hij niet. Het is wel van op de Spelen in Rio in 2016 geleden dat Van der Plaetsen nog zo hoog had gescoord.

  Tienkamp van Thomas van der Plaetsen
    resultaat punten
  100 meter 11"35 784
  Verspringen 7,50m 935
  Kogelstoten 13,45m 698
  Hoogspringen 2,04m 840
  400 meter 49"95 817
  110m horden 14"95 856
  Discuswerpen 46,23m 792
  Polsstokspringen 5,45m 1.051
  Speerwerpen 60,85m 751
  1.500 meter 4'37"99 693
      8.214 (3e)

  "Een van mijn slechtste meerkampen, maar het is toch gelukt"

  "Ik ben vooral opgelucht", hijgde Thomas Van der Plaetsen uit bij Sporza. "Het was heel nipt. Op de 1.500 meter voelde ik me compleet kapot in de slotfase. Maar vandaag heb ik gevochten voor elk punt."

   

  "Het bleef allemaal moeilijk, het zat net niet mee. Het kwam neer op die afsluitende 1.500 meter en dat is het moment waar je als meerkamper altijd tegenop ziet. Maar ik ben blij dat ik aan het langste eind trek."

   

  "Ik ben opgelucht dat het net wel was, want net niet zou pijnlijk geweest zijn. Twee maanden geleden (bij de mislukte poging in Zuid-Afrika) was ik in topvorm en die vorm moest ik aanhouden."

   

  "Het draaide niet zoals het moest, maar ik heb het geluk dat ik technisch ver genoeg sta om in deze tienkamp de limiet te halen. Het is misschien een van de slechtste meerkampen van mijn leven geweest, maar dankzij mijn technisch vermogen op dag twee is het toch gelukt."