• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  New Orleans kiest fenomeen Zion Williamson als 1e bij NBA Draft: "Thanks, mom"

  Williamson, 129 kg voor 2m, werd even emotioneel: "Zonder mijn moeder was ik hier niet."

  Zoals algemeen verwacht is Zion Williamson de koning van de NBA Draft geworden. De New Orleans Pelicans kozen de 18-jarige forward die met zijn 129 kg voor 2 meter furore maakte bij collegeploeg Duke als eerste. Naast zijn moeder op het podium in New York verloor de koele kikker even zijn cool. 

  Op de jaarlijkse beurs waar de NBA-ploegen jonge talenten - binnen- en buitenlandse - kunnen aantrekken, had New Orleans het geluk dat de loting van vorige maand hen de eerste pick opleverde. De Pelicans gaan nu hun team bouwen rond de man die de NBA al maanden doet dromen met zijn atletische kwaliteiten, snelheid, spectaculaire dunks en statistieken.

   

  Vorig seizoen - zijn enige in het college basketball - draaide hij aan een gemiddelde van 22,6 punten, 8,9 rebounds, 2,1 assists, 2,1 steals en 1,8 blocks. De beelden van het sportschoenincident gingen de wereld rond: hij blesseerde zich toen zijn sportschoen het onder al zijn kracht begaf. 

   

  In een volledig wit pak schudde Williamson vannacht in New York mét de pet van zijn nieuwe team de hand van NBA-baas Adam Silver. Doorgaans gaat hij heel kalm om met de enorme aandacht voor zijn persoon, maar toen hij van het podium stapte met zijn moeder kwamen de tranen toch.

   

  "Mijn emoties kregen even de bovenhand. Het waren tranen van dankbaarheid. Ik weet niet wat te zeggen", vertelde hij aan ESPN. "Ik had nooit gedacht dat ik hier zou staan. Mijn moeder offerde heel wat op voor mij en zette haar dromen opzij. Zonder haar zou ik hier niet zijn. "

  " "

  NBA-baas Adam Silver en Zion Williamson.

  "Ik zie me in de rol van leider"

  De Pelicans, die met Anthony Davis hun vedette naar de LA Lakers lieten verkassen, gaan hun team heropbouwen rond Williamson. "Ik zie me proberen om die rol van leider in te vullen", verklaarde hij ambitieus. Hij is enthousiast om met enkele andere jonge spelers aan de slag te kunnen, zoals Lonzo Ball of Brandon Ingram, die in een ruildeal met Davis betrokken waren.

   

  De verkiezing van Williamson werd natuurlijk op het nodige applaus onthaald, maar voor de derde naam van de avond was de ovatie zo mogelijk nog groter: R.J. Barrett is een aanwinst voor de Knicks. De Canadese ex-ploegmaat bij Duke van Wiliamson is een elegante forward van 2 meter. Na enkele dramatische seizoenen rekent New York op Barrett om weer uit het dal te klimmen.

  Het moment waarop Williamson hoort dat hij de nummer 1 is:

  Tranen bij Williamson: "Zonder mijn moeder was ik hier niet"

  Maar voor de rest niets dan 1 grote glimlach: