• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Pelicans winnen (letterlijk) groot lot: supertalent Zion Williamson op weg naar New Orleans

  Zion Williamson

  Zion Williamson wordt beschouwd als een van de grootste talenten van de voorbije jaren.

  New Orleans heeft de jaarlijkse loterij die voorafgaat aan de NBA-draft gewonnen. De Pelicans hadden maar 6% kans op de eerste keuze, maar Dame Fortuna lachte hen toch toe. De kans is nu bijzonder groot dat de veelbesproken Zion Williamson hun richting uitkomt.

  De teams uit de NBA krijgen elk jaar de kans om hun kern aan te vullen met de beste spelers uit het college basketball (of uit Europa), de zogeheten draft. Vroeger kreeg het team dat onderaan eindigde in het voorbije reguliere seizoen de eerste keuze, maar om te vermijden dat teams zich opzettelijk laten uitzakken is er sinds 1985 een soort loterij.

   

  De zwakste teams van het voorbije seizoen (de New York Knicks, Phoenix Suns en Cleveland Cavaliers) hadden bij de loting 14% kans op de eerste draft pick. De Pelicans gingen de loterij in met 6% kans op het lekkerste hapje. Maar zij hadden wel een geheim wapen.

   

   New Orleans heeft sinds kort immers David Griffin als een van zijn technische directeurs. Griffin won met Cleveland eerder al de loterij in 2011, 2013 én 2014, wat hen toen in staat stelde een superteam rond LeBron James samen te stellen. Blijkbaar heeft hij zijn klavertjevier van bij de Cavs gewoon meegenomen.

  Anthony Davis

  Anthony Davis werd in het tussenseizoen het hof gemaakt door de Lakers. Blijft hij nu toch in New Orleans?

  Waarom is de draft dit jaar extra belangrijk?

  Er werd dit jaar met extra belangstelling uitgekeken naar de loting van de draft en dat kwam door 1 man: Zion Williamson. De speler van Duke wordt beschouwd als een zeldzaam talent, iemand die maar eens in een generatie opstaat.

   

  De kans is dus overweldigend groot dat New Orleans bij zijn eerste keuze voor de 18-jarige Williamson zal gaan. Bij de Pelicans waren ze er al vanuit gegaan dat ze aan een nieuw team zouden moeten bouwen, aangezien hun huidige sterspeler Anthony Davis - de eerste draft pick van 2012 - al een tijdje aanstuurt op een vertrek. Misschien beslist hij met de nakende komst van Williamson toch te blijven.

   

  "We gaan iets bouwen waarvan we hopen dat iedereen er deel van wil uitmaken", zegt Griffin. "Ik geloof heel erg dat Anthony daar ook zijn steentje aan wil bijdragen."

  Volgorde NBA-draft (ronde 1)

  1. New Orleans Pelicans
  2. Memphis Grizzlies
  3. New York Knicks
  4. LA Lakers
  5. Cleveland Cavaliers
  6. Phoenix Suns
  7. Chicago Bulls
  8. Atlanta Hawks
  9. Washington Wizards
  10. Atlanta Hawks (draft gekregen van Dallas)
  11. Minnesota Timberwolves
  12. Charlotte Hornets
  13. Miami Heat
  14. Boston Celtics (draft gekregen van Sacramento via Philadelphia)
  15. Detroit Pistons
  16. Orlando Magic
  17. Brooklyn Nets
  18. Indiana Pacers
  19. San Antonio Spurs
  20. Boston Celtics (draft gekregen van LA Clippers via Memphis)
  21. Oklahoma City Thunder
  22. Boston Celtics
  23. Utah Jazz
  24. Philadelphia 76ers
  25. Portland Trailblazers
  26. Cleveland Cavaliers (draft gekregen van Houston)
  27. Brooklyn Nets (draft gekregen van Denver)
  28. Golden State Warriors
  29. San Antonio Spurs (draft gekregen van Toronto)
  30. Milwaukee Bucks

   

  De draft vindt plaats op 20 juni in New York.