• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  McEwen: "Het is een beetje zoeken naar Tour-favorieten, maar Bernal is die van mij"

  Robbie McEwen rijdt op zijn 46e nog altijd veel met de fiets.

  Robbie McEwen (46) hield woensdag halt in Ronse, waar Fabian Cancellara de eerste Vlaamse editie van zijn "Chasing Cancellara" presenteerde. De Australische ex-renner sprak met Inge Van Meensel over de komende Ronde van Frankrijk. "Egan Bernal is mijn favoriet, ook van Wout van Aert verwacht ik wel iets."

  "Tour zonder Froome is sowieso spannender"

  De Tour is wat onthoofd door de afwezigheid van Froome en Dumoulin. Wie zijn volgens McEwen nu de te kloppen mannen? "Ik denk al een tijdje dat Egan Bernal de grote favoriet is", zegt de Australische ex-sprinter, die in de Tour commentator is voor ASO. "Al van voor Froome en Dumoulin hadden afgezegd."

   

  "Bernal viel vlak voor de Giro en op dat moment dacht ik al dat hij in de Tour heel goed zou kunnen zijn. Een Tour zonder Froome is sowieso spannender. Het is een goede zaak voor de kijkers, maar natuurlijk niet voor Froome zelf. Ik hoop dat hij nog terugkeert."

   

  McEwen verwacht niet alleen mooie dingen van Bernal, ook Geraint Thomas, ploegmaat van de Colombiaan bij Ineos,  is niet kansloos. "Voor zijn val zag ik hem leuke dingen doen in Zwitserland. Nu is hij misschien iets minder favoriet, maar ze hebben allebei een kans. Het zal van zijn vorm afhangen."

   

  "Voor Romain Bardet wordt het moeilijk door de ploegen- en individuele tijdrit. Ook Richie Porte is een kanshebber, als hij recht kan blijven. Het is een beetje zoeken naar favorieten. Dat was het ook in 2008 en 2011 toen Carlos Sastre en Cadel Evans wonnen. Telkens was het heel spannend. Dat verwacht ik nu ook."

  Het is een beetje zoeken naar favorieten. Dat was het ook in 2008 en 2011 toen Carlos Sastre en Cadel Evans wonnen. Telkens was het heel spannend.

  Robbie McEwen

  Egan Bernal maakte gisteren indruk in de Ronde van Zwitserland.

  "Dumoulin had het mentaal wat moeilijk"

  Hoe verrast was McEwen door het nieuws van Dumoulin? "Het zat er een beetje aan te komen. Ik heb hem goed gevolgd op de sociale media en hij praatte zijn mond wat voorbij."

   

  "Hij zei in een interview dat hij last had na twee zware trainingen en dat hij nog een scheurtje in zijn kraakbeen had. Toen al dacht ik dat het niet meer goed zou komen. Volgens mij had hij het mentaal ook wat moeilijk na de Giro."

  Tom Dumoulin gaf in de Giro op na een val en in sindsdien op zoek naar zichzelf.

  "Van Aert kan ook in de Tour rit winnen"

  Wat vindt McEwen van het parcours tussen Brussel en Parijs? "Het is een heel zware Ronde van Frankrijk, vind ik. In het begin valt het wel mee. Maar vanaf de Vogezen wordt het heel zwaar. Het is een Tour voor klimmers en mensen die zich kunnen handhaven in een peloton."

   

  "In de rit na de rustdag in de buurt van Nîmes verwacht ik waaiers. Dat kan Bernal ook, dat toonde hij in Parijs-Nice eerder op het seizoen."

   

  En wat met de Belgen? Kunnen zij een hoofdrol spelen in de Tour? "De Belgische ploegen zullen het wel goed doen. Deceuninck-Quick Step heeft Elia Viviani voor sprintzeges en kan met Enric Mas op het podium mikken. Ook Lotto-Soudal heeft met Caleb Ewan een snelle man mee."

   

  "Ik denk niet dat er Belgen hoog gaan eindigen in het klassement. Thomas De Gendt kan misschien voor de bergtrui gaan. Wout van Aert was super in de Dauphiné. Als hij dat vormpeil kan doortrekken, kan hij mooie dingen laten zien in de Tour."

   

  "Als Dylan Groenewegen er bijvoorbeeld niet meer bij is, dan komt Van Aert aan zijn trekken. Als hij in de Dauphiné kan winnen, kan dat ook in de Tour. Het zijn dezelfde renners", rondt McEwen, die zelf 12 ritten won in de Tour, en 3 keer de groene trui pakte, af.

  Wout van Aert was super in de Dauphiné. Als hij dat vormpeil kan doortrekken, kan hij mooie dingen laten zien in de Tour.

  Robbie McEwen

  Wout van Aert won in de Dauphiné twee etappes.