“Knap dat Oostende de titel pakt in het jaar van de Giants”

  " "

  Oostende is voor de 8e keer op een rij kampioen van België.

  Oostende kroonde zich gisteren na een overtuigende zege in eigen zaal tot landskampioen. De 8e titel op een rij voor de ploeg van coach Gjergja.  Basketbalcommentator Kris Meertens genoot van een spannende finaleweek. “Het lag heel dicht bij elkaar, beiden hadden de titel verdiend.”

  Met de 3-1 in de best-of-5-serie was een nieuwe titel een feit voor Oostende. Het was de 1e thuiszege in deze serie. De jongens van Dario Gjergja namen vanaf het eerste kwart de wedstrijd in handen en kwamen nooit echt in de problemen.

   

  Meertens ziet een mooie landskampioen na een hoogstaande week. “Zowel Oostende als Antwerpen was een verdiende kampioen geweest. Het lag zo dicht bij elkaar."

   

  "Na de eerste 3 wedstrijden had het 3-0 voor Oostende kunnen zijn, maar evengoed 3-0 voor de Giants. Maar toch, het was knap hoe Oostende gisteren een stap verder ging en toch overtuigend kon winnen van een team dat aan hen gewaagd is.”

  " "

  Coach Dario Gjergja juicht, nadat hij zijn ploeg naar een 8e titel op rij had geleid.

  “Wedstrijd dinsdag was hét kantelmoment”

  Beide teams hielden elkaar in evenwicht tijdens de eerste twee finalewedstrijden. Maar in de derde partij dinsdag vergooiden de Giants een bonus van 10 punten tijdens het laatste kwart.

   

  “Die wedstrijd was toch hét kantelmoment", zegt Meertens. "De Giants hadden het in handen, maar vielen gewoon stil. En vooral, ze lieten Kesteloot open shots nemen. Dat was heel raar. Je weet na een tijdje toch wie je in de gaten moet houden in een wedstrijd.”

  "Straf hoe MVP Angola zich geïntegreerd heeft bij Oostende"

  Wie waren voor Kris Meertens de uitblinkers tijdens de finale van de play-offs? “Aan de kant van de Giants was Victor Sanders de grote man tijdens de finals. Die was de eerste drie wedstrijden gewoon super maar leek gisteren fysiek en mentaal wat op. Ook Jae'Sean Tate heeft elke wedstrijd mooie dingen laten zien.” 

   

  "Bij Oostende is de meeste constante speler ook MVP van de finals geworden: Braian Angola. Hij is pas laat op het seizoen erbij gekomen, initieel als vervanger voor Elias Lasisi, maar hij heeft zich heel sterk geïntegreerd in het team van Gjergja. Dat is toch knap."

   

  "En dan was er natuurlijk dinsdag Vincent Kesteloot, die de wedstrijd van zijn leven speelde. Gisteren was het dan weer Jean-Marc Mwema, die opeens 6 driepunters binnengooit. Zo was er eigenlijk elke wedstrijd wel een uitblinker."

  Braian Angola (l) werd verkozen tot MVP van de play-offfinale.

  "Gezien hun Europese parcours was het toch het jaar van de Giants"

  Met de nieuwe titel voor Oostende zit het basketbalseizoen er al weer op. De Antwerp Giants wonnen de beker en schreven een succesverhaal in Europa, Oostende won een 8e landstitel op een rij. Wie is voor Kris Meertens dan de ploeg van het jaar?

   

  "Het is een moeilijke vergelijking. De Giants hebben Europees iets unieks neergezet met hun Final Four in de Champions League. Dus als we dat als doorslaggevende factor nemen, dan ben ik geneigd om te zeggen dat dit het jaar van de Giants was."

   

  "Maar als we dat in beschouwing nemen, is het net zo knap dat Oostende in het jaar van de Giants diezelfde Giants verslaat in de finale van de play-offs. Het lijkt er alleszins toch op dat de Giants tijdens de finals de fysieke weerslag hebben gevoeld van hun lange seizoen."

   

  "Oostende heeft ook veel wedstrijden gespeeld, maar zij hebben een iets bredere kern. Bij Oostende zijn er eigenlijk 11 van de 12 spelers met wie echt geroteerd wordt,

  bij de Giants zijn dat er maar 9. Dat maakt een verschil."

  Roel Moors heeft er ondanks het verlies in de play-offfinale er een sterk seizoen opzitten met de Giants.

  "Nog te vroeg voor voorspellingen over volgend seizoen"

  De reeks van 8 landstitels op een rij voor Oostende is zonder meer indrukwekkend te noemen. Trekt Oostende zijn succesreeks volgend jaar gewoon door of kan een andere club de hegemonie eindelijk doorbreken?

   

  "Het is nog wat te vroeg om voorspellingen over volgend jaar te doen", concludeert Meertens. "Ik meen begrepen te hebben dat het budget bij Oostende wat naar beneden zal gaan. Ik heb gisteren ook bestuurslid Johan Vande Lanotte gehoord, die zei dat ze volgend jaar meer de kaart van de jeugd zullen trekken. Zo zullen ze toch wat de tering naar de nering moeten zetten. Ze zullen waarschijnlijk één van hun sterke Belgen verliezen."

   

  "Bij de Giants vrees ik dat een exodus na dit successeizoen niet te vermijden valt. Er zullen de komende weken wel berichten komen uit Antwerpen. Vergeet niet dat volgend jaar ongetwijfeld ook Charleroi zich terug zal mengen."

   

  "Als er bijvoorbeeld bij Oostende een goede Belg vrijkomt, kan Charleroi misschien toeslaan. We kunnen alleszins zeker niet stellen dat Oostende de komende jaren zal freewheelen naar een 9e of 10e titel op een rij."

  Verslag in Het Journaal:

  Basketbal: play-offs

  Finale (best-of-5)
  Antwerp Giants Oostende 67-73
  Oostende Antwerp Giants 61-66
  Antwerp Giants Oostende 57-60
  Oostende Antwerp Giants 69-62