Van Aert weer op podium: "Vroeger vond ik een massaspurt gekkenwerk"

  " "

  "Een massaspurt is helemaal nieuw voor mij", zegt Wout van Aert na zijn 2e plaats in de Dauphiné.

  Het gaat hard voor Wout van Aert. Gisteren raakte bekend dat hij straks in de Tour debuteert en zondag en vandaag mengde de man van Jumbo-Visma zich mét succes in de massaspurten in de Dauphiné. "Dit is allemaal nieuw voor mij", reageerde de veldrijder/wegrenner.

  Zondag eindigde Van Aert derde in de pelotonspurt achter Boasson Hagen en Gilbert, vandaag was enkel Bennett sterker.

   

  Van Aert doet het verhaal van zijn sprint: "Mijn ploegmaat Pascal Eenkhoorn leverde goed werk. Ik kon de sprint in een goede positie aanvatten. Misschien ging hij nog iets te vroeg in de wind, maar zelf zat ik nog goed en daarna nam ik het wiel van Edward Theuns, vermoed ik, en die kon ik nog remonteren."

   

  "Bennett is nog een klasse apart, hij is een echte topsprinter. Ik had niet echt gedacht dat ik tweede zou kunnen worden, want ik heb me nog nooit echt gemengd in een massasprint. Dit is hier helemaal nieuw voor mij en ik ben blij dat ik hier mijn kans heb gewaagd. Dat kan ook hier, de grote namen zijn hier niet aanwezig."

   

  Van Aert had vooraf gezegd dat hij zijn kans wou gaan in de sprint, maar het daadwerkelijk realiseren is een andere zaak. "Vroeger hield ik me altijd bewust afzijdig in zo'n sprint, vond ik het gekkenwerk, maar als je lang genoeg durft te wachten komen er toch openingen omdat het zo snel gaat. Vandaag was dat opnieuw het geval en dan is het toch minder gevaarlijk."

   

  "Ik ben heel blij met deze tweede plek en de bevestiging van mijn goeie vorm", besluit Van Aert. En dat is ploegleider Grischa Niermann ook: "Het was een verschrikkelijke etappe door de regen en de koude. In de finale hebben de jongens goed werk verricht voor Wout en heeft Wout zich in het juiste wiel weten te positioneren. Tuurlijk wil je liefst winnen, maar een 2e plaats was het hoogst haalbare." (lees voort onder foto)

  Van Aert in het wit en in het groen

  Van Aert droeg al de witte trui van beste jongere en kreeg door zijn goeie spurt ook de groene puntentrui om zijn lenden. Hij telt nu 42 punten, 3 meer dan de Noor Edvald Boasson Hagen. De Kazach Aleksej Loetsenko, die de groene trui om de schouders had, zakte naar de derde plaats, op 4 punten.

   

  In het jongerenklassement telt Van Aert 9 seconden voorsprong op Bjorg Lambrecht.

  Bekijk de massaspurt in Riom: