• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bayer: "Heb raar gevoel bij Giants, ze zijn te veel bezig met randzaken"

  Oostende en Antwerp

  Gaat de titel dit jaar naar Mwema (l) of Tate (r)?

  Vanaf vrijdag bikkelen de Antwerp Giants en BC Oostende om de titel in het basketbal. Oostende gaat voor een 8e titel op een rij, maar deze keer hebben de Giants wel het thuisvoordeel. Toch heeft Ronny Bayer er geen goed oog op voor Antwerp.

  Vorig jaar veegde Oostende de Antwerp Giants in de finale van het parket in 3 wedstrijden. Nu hebben de Giants als nummer 1 van de reguliere competitie wél het thuisvoordeel. "Dat zou normaal gezien een verschil moeten kunnen maken", zegt ex-basketbalspeler Ronny Bayer. "Alleen hebben ze allebei in de competitie bewezen dat ze ook bij de concurrent kunnen winnen."

   

  "Ik heb een raar gevoel bij de Giants. Volgens mij zijn ze te veel bezig met randzaken en te weinig met de play-offs. We weten al dat Schoepen naar Charleroi vertrekt, Bako zal ook niet blijven, Lee is grof wild op de transfermarkt en Tate wordt genoemd in Israël. Bovendien weten we al dat manager Leo Derycke naar Bamberg vertrekt en dat coach Roel Moors misschien nog volgt."

   

  "Ik weet uit ervaring hoe dat allemaal leeft in een kleedkamer. Die verhalen doen daar zeker ook de ronde. Moors krijgt een heel zware opdracht om die mannen nog scherp te houden voor de play-offs. Want als een speler weet dat hij volgend seizoen elders het dubbele kan verdienen, zal hij dan nog wel 100% voluit willen gaan?"

   

  De Giants hebben ook al heel wat kilometers op de teller dit seizoen. Zal de vermoeidheid een rol spelen? "In de play-offs hebben ze het telkens in 2 matchen afgemaakt, dus daar lieten ze niets liggen. Maar ze hebben ook nog niet gebracht wat ze eerder lieten zien, bijvoorbeeld in de Final Four van de Champions League. Oostende is ook Mechelen of Brussels niet."

  De Giants hebben in de play-offs nog niet gebracht wat ze eerder dit jaar toonden

  Ronny Bayer
  Antwerp Giants

  De Antwerp Giants wonnen eerder dit seizoen al de beker tegen Oostende.

  "Gjergja zal geprikkeld zijn en zal zijn spelers prikkelen"

  Alles bij elkaar genomen neigt Ronny Bayer eerder naar Oostende dan naar de Giants. "Ook omdat ik de indruk heb dat de ploeg daar nu écht is ingewerkt en ze nu pas helemaal klaar zijn. Net op tijd voor de play-offs. Tijdens het jaar hadden ze veel blessures en waren ze nooit op volle kracht."

   

  "Bovendien denk ik dat ze bij Oostende wat getergd zijn, onder meer door de nederlaag tegen Antwerp in de bekerfinale. Coach Gjergja is een trotse man, die zal daardoor geprikkeld zijn. En hij zal er alles aan doen om zijn spelers ook te prikkelen."

   

  Oostende heeft bovendien een pak meer ervaring in titelfinales. "Dat klopt, al hebben de Giants wat dat betreft toch ook grote stappen vooruit gezet dit jaar, bijvoorbeeld in Europa en in de beker. Maar de extrasportieve zaken bij Antwerp geven volgens mij toch het voordeel aan Oostende."

  Ronny Bayer

  Ronny Bayer speelde van 1990 tot 1999 voor Oostende.