• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Tien om te zien: straffe madammen op het WK voor vrouwen

  Vandaag begint het WK voor vrouwen in Frankrijk. Sporza volgt het toernooi op de voet. De Red Flames zijn er helaas niet bij, maar er zijn meer dan genoeg straffe vrouwen om naar uit te kijken. Tien opmerkelijke verhalen.

  1. Jackie Groenen: Geen Red Flame door de FIFA

  Als er bij de geboorte geen complicaties waren geweest, hadden de ouders van Jackie Groenen niet moeten uitwijken naar het grote ziekenhuis in Tilburg en was ze gewoon in België geboren. Haar Nederlandse ouders wonen al jaren in België en zelf heeft ze een Nederlands én Belgisch paspoort. U heeft het begrepen: Jackie Groenen is ongeveer evenveel Belgische als Nederlandse. Toch speelt ze voor Oranje.

   

  Groenen was nochtans helemaal klaar om voor de Red Flames te spelen. In een reportage van 2014 zien we haar met de Belgische driekleur op de wangen supporteren voor de Red Flames tegen Nederland (video). Alleen stak de FIFA daar een stokje voor omdat ze ooit met Oranje het EK -17 speelde. Een aderlating voor de Red Flames. Groenen versierde vorige maand een transfer naar Manchester United.

  2. Toni Duggan: Topspits die niet altijd scoort op sociale media

  Met meer dan 300.000 volgers op Instagram scoort Toni Duggan niet enkel op het veld. Al brachten sociale media de spits van Barcelona en Engeland ook wel enkele keren in de problemen.

   

  Ze moest zich in het verleden excuseren omdat ze glimlachend poseerde met Louis van Gaal de avond dat haar toenmalige club, Manchester City, verloor van Manchester United. Dat moest ze ook toen foto's opdoken van een verkleedfeestje waar ze zich zwart had gemaakt om op Whoopi Goldberg uit de film Sister Act te lijken.

   

  Met haar technische vaardigheden kan ze op dit WK belangrijk worden voor de "Lionesses", de vrouwenploeg van Engeland.

  3. Chanel Hudson-Marks: het nichtje van Usain Bolt

  De voetbalcarrière van olympische legende Usain Bolt lijkt op een dood spoor te zitten, dat van een van zijn nichtjes zit stevig in de lift. Chanel Huidson-Marks (21) is sinds begin dit jaar speelster bij de nationale ploeg van Jamaica.

   

  U zal niet verbaasd zijn dat haar belangrijkste wapens snelle en technisch verfijnde voetjes zijn. Jamaica is er voor het eerst bij op het WK. Grote verwachtingen zijn er niet, het land kan alleen maar verrassen.

  4. Samantha Kerr: Salto's van een supertalent

  Ziet u een achterwaartse salto tijdens het WK? De kans is bijzonder groot dat Samantha Kerr gescoord heeft. Als een van de schaduwfavorieten rekent Australië op zijn supertalent. Op haar 25e staat ze aan de vooravond van haar 3e WK. 

   

  Ze debuteerde als 15-jarige voor haar land. Ondertussen is de spits de kapitein van de ploeg. Dat ze nog geen individuele FIFA-prijzen won, zou wel eens te maken kunnen hebben met de kritiek die ze leverde op de FIFA. Maar ondertussen vliegt ze onverstoord door de lucht als ze scoort.

  5. Aline Reis: Klein, maar dapper

  Aline Reis is 1m62...voor een doelvrouw. Maar haar kleine gestalte compenseert de Braziliaanse met atletisch vermogen, snelheid en goede voeten. Daarom wordt ze wel eens de vrouwelijk Jorge Campos genoemd, de Mexicaanse cult-doelman.

  6. Lieke Martens: Van Standard naar Barcelona

  "Vroeger, toen ik begon met voetballen, had ik Ronaldinho als voorbeeld, want hij had een staart." Nu is Lieke Martens zelf een voorbeeld en krijgt zij de hoofdrol in reclamefilmpjes van sportmerk Nike. In 2017 werd ze verkozen tot beste speelster van de wereld.

   

  Ze is ondertussen een vaste waarde bij Oranje en Barcelona. Haar weg naar de top liep langs België. In het seizoen 2011-2012 was ze een jaar lang ploegmaat van onder meer Imke Courtois bij Standard.

  7. Formiga: Klaar voor haar 7e WK

  Samen met Marta is middenveldster Formiga hét icoon van de Braziliaanse ploeg. Op haar 41e begint ze aan haar 7e (!) WK voor vrouwen, een record. Formiga stopte bij de nationale ploeg in 2016, maar kon haar landgenotes niet missen en keerde terug. 

  8. Mary Fowler: 16-jarige joker

  Het "broekje" van dit WK speelt bij Australië. Mary Fowler is pas 16 jaar, maar maakt een goede kans op speelminuten. Ze debuteerde voor Australië op haar 15e tegen Brazilië. 

   

  Als dochter van een Ierse vader en moeder uit Papoea-Nieuw-Guinea is ze een uithangbord van multiculturalisme en van de "full-time generation" in haar land, de generatie vrouwenvoetbalsters die hun sport niet meer combineren met een andere job of studies.

  9. Dzsenifer Marozsan: van bijna dood tot wereldkampioene?

  Inspirerende verhalen geven sportevenementen kleur en Dzsenifer Marozsan kan daar voor zorgen. De Duitse wordt algemeen beschouwd als een van de beste spelverdelers op deze planeet, maar een longembolie werd haar vorige zomer bijna fataal.

   

  Gelukkig is de 27-jarige Marozsan helemaal genezen en terug op het top van haar kunnen voor dit WK. Met haar club Lyon won ze dit seizoen de titel en de Champions League. Komt daar ook de wereldtitel bij?

  10. Lize van der Most: Zuid-Amerikaans bloed bij Oranje

  Last but not least: Liza van der Most. Ze is een steunpilaar van de vrouwenploeg van Ajax en speelt sinds de zomer van 2014 voor Oranje. Maar ze werd geboren in Colombia.

   

  Van der Most werd geadopteerd toen ze zeven maanden oud was door een Nederlands gezin. In 2017 werd ze met Oranje Europees kampioen, dit jaar wil ze daar de wereldtitel aan toevoegen.