• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De Giro-prijzen van Renaat Schotte: "Ciccone deed het op z'n De Gendts"

  Giulio Ciccone

  Giulio Ciccone reed net niet van start tot finish in de blauwe klimtrui.

  Renaat Schotte deelt trofeeën uit na de 102e editie van de Ronde van Italië. Eindwinnaar Carapaz en berggeit Ciccone vallen uiteraard in de prijzen, maar ook Elia Viviani. "Voor een chasse-patate en voor zijn handtekeningen", legt onze wielerman uit.

  De premio attaco (prijs voor de aanval): Richard Carapaz

  Renaat Schotte: "In de schaduw van de Mont Blanc heeft Richard Carapaz het laken naar zich toegetrokken. In de bergetappe naar Courmayeur snelde hij bliksemsnel weg uit de groep der favorieten en finishte hij bijna 2 minuten voor Roglic en Nibali. Daar heeft de Ecuadoraan het roze in de wacht gesleept om de leiderstrui niet meer uit handen te geven."


  "Carapaz was zonder twijfel de sterkste klimmer in deze Giro. Ze hebben hem onderschat. Na zijn 4e plaats van vorig jaar hadden ze nochtans beter moeten weten."

   

  "Voor het 26-jarige lichtgewicht komt er nu boter bij de vis. Zijn jaarloon van 150.000 euro kan naar verluidt vertienvoudigd worden als hij overstapt naar Ineos. Zijn leven zal grondig veranderen."

  De premio chasse-patate: Elia Viviani

  Schotte: "Na de 3e rit probeert Elia Viviani alsnog de winst te veroveren. Met forse tred stapte hij op de jury af en met een forse tred moest hij afdruipen."


  "Woedend beende de Italiaanse kampioen weg, hij was niet om aan te spreken. Viviani is een timide en vriendelijke jongen, maar nu kon je zelfs geen oogcontact met hem maken."

  Schotte: "Viviani zorgde ook voor een van de mooiste momenten door 100 kinderen gelukkig te maken met een handtekeningensessie enkele minuten voor de start van de 10e rit."

  De premio rigido (prijs voor guurste rit): Ponte di Legno

  Schotte: "In de bergetappe naar Ponte di Legno heb ik berggeit Giulo Ciccone zien klappertanden. Ik kon me niet indenken dat hij zijn medevluchter Jan Hirt zou kloppen. Toch kreeg hij het voor mekaar."

   

  "Daarna is de hel echt losgebroken. De renners die nog onderweg waren, hebben door een watergordijn moeten koersen. Vincenzo Nibali heeft ons achteraf zelfs een uur laten wachten, omdat hij gaan schuilen was in de dopingcontrole."

   

  "Toen wist je al dat de Giro in zijn plooi lag, omdat het zure weer er zo hard had ingehakt. Daarom is de grote tegenaanval van Nibali er in de laatste bergrit ook niet meer gekomen. De benen waren op."

  De premio grinta (prijs voor strijdlust): Giulio Ciccone

  Schotte: "De prijs voor de grinta gaat zonder twijfel naar Giulio Ciccone. Hij pakte de trui op z'n De Gendts. In de openingstijdrit startte hij rustig, om daarna uit te pakken op die klim naar de basiliek van San Luca. Bovendien won hij ook de rit over de Mortirolo naar Ponte di Legno in apocalyptische omstandigheden."


  "Jammer dat Brambilla Ciccone de blauwe trui een dag had afgesnoept. Anders had hij van start tot finish het bergklassement aangevoerd."

  De premio ultimo chilometro (prijs voor slotkilometer): Carapaz vs. Ewan

  Schotte: "In rit 4 wint Richard Carapaz een eerste keer. Wanneer hij wegspringt op het klimmetje twijfelen ze net te lang. Caleb Ewan gaat er toch achteraan, maar net te laat. Als hij 5 meter eerder aangaat, wint hij daar al zijn eerste rit."

  De premio spettacolo (prijs voor spektakel): Verona

  Schotte: "De finish in de kolkende arena van Verona heeft voor kippenvel gezorgd. Dat kunnen alleen Italianen orkestreren. Richard Carapaz barstte er ook nog eens in tranen uit. Echt mooi."

   

  "Daar kunnen ze in de Ronde van Frankrijk nog wat van leren. Zo'n arena is stukken mooier dan bijvoorbeeld het voetbalstadion van Marseille. Ik weet dat de Tourkaravaan veel groter is, maar met zulke aankomstplaatsen doen ze Frankrijk veel meer eer aan dan al die buitenwijken of industriezones."

  Ciao!

  Na meer dan 3 weken en bijna 8.000 kilometer op de teller keert Renaat Schotte terug naar huis. De mooiste postkaarten zag hij in het skioord San Martino di Castrozza: "Eindelijk was de zon ook van de partij."