• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Zwitserse rechter schort omstreden testosteronregel IAAF tijdelijk op

  Caster Semenya

  Semenya: "Ik ben de Zwitserse rechter dankbaar voor deze beslissing."

  Het Hooggerechtshof van Lausanne heeft Caster Semenya voorlopig gelijk gegeven in haar strijd tegen de IAAF. De Internationale Atletiekbond wil vrouwelijke atleten met te veel natuurlijke testosteron verplichten om medicijnen te slikken om die waarden te onderdrukken.

  De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya is een zogeheten hyperandrogene atlete, wat betekent dat ze van nature meer testosteron aanmaakt en dus ook meer mannelijke kenmerken heeft. Die natuurlijke aanleg helpt haar uit te blinken in de atletiek. Om de competitie bij de vrouwen zo eerlijk mogelijk te houden, wil de IAAF dergelijke atleten verplichten om pillen te slikken die de testosteronwaarden binnen de perken houden.

   

  Semenya was aanvankelijk naar het Internationale Sporttribunaal TAS gestapt, maar daar kozen de rechters de kant van de IAAF. De Zuid-Afrikaanse ging in beroep bij het Hooggerechtshof in Lausanne en die besliste om de maatregel op te schorten, weliswaar voorlopig: "Tot de volgende zitting over de zaak."

   

  Dit betekent wel dat Semenya weer mag lopen zonder de testosterononderdrukkende medicijnen te hoeven nemen. "Ik ben de Zwitserse rechters dankbaar voor deze beslissing en hoop dat ik na mijn beroep weer vrij zal kunnen lopen", reageerde de tweevoudige olympische kampioene op de 800 meter.

  Castor Semenya

  Castor Semenya werd 2 keer olympisch kampioene op de 800 meter.