• home
 • video
 • pas verschenen

  Forfait bezorgt Griekse basketbaltopper Olympiakos de degradatie

  Olympiakos heeft veel kritiek op de arbitrage in Griekenland.

  Olympiakos, één van Europa's beste basketbalclubs, degradeert naar de tweede klasse in Griekenland. De basketbalploeg uit Athene weigert nog wedstrijden te spelen met Griekse scheidsrechters. Daarvoor straft de liga hen met de laatste plaats in de eerste klasse.

  Het verhaal begint al in maart met de halve finale van de Griekse beker tegen stadsrivaal Panathinaikos. Olympiakos besloot na de rust het parket niet meer op te komen uit protest tegen de arbitrage. Die gaf in de eerste 30 seconden van die wedstrijd 3 fouten tegen de club uit de havenbuurt van Athene.

   

  Dit zorgde voor veel strubbelingen tussen Olympiakos en de Griekse basketballiga. De club eiste dat haar wedstrijden tegen Panathinaikos door niet-Griekse scheidsrechters gefloten zouden worden.

   

  De basketballiga ging niet in op die vraag. In de kwartfinales van de play-offs moest de twaalfvoudige landskampioen weer tegen Panathinaikos spelen met Griekse refs. Olympiakos hield voet bij stuk en kwam niet opdagen.

  Zware straf voor de Griekse topclub

  Olympiakos wordt nu gestraft voor zijn forfait: het verliest al zijn punten en zakt zo naar de laatste plaats van de rangschikking. Degradatie naar de Griekse tweede klasse is dus onvermijdelijk.


  De club heeft ondertussen gesprekken opgestart met de Adriatische Liga om te kijken of ze eventueel in die reeks kunnen spelen, zodat er geen invloed kan zijn van de scheidsrechters. In Griekenland klinker er wel vaker klachten over corruptie bij de arbitrage, ook in andere sporten.