• home
 • video
 • pas verschenen

  Clearinghouse raakt dan toch niet klaar voor komende zomer

  Pierre François, CEO van de Pro League.

  Pierre François, CEO van de Pro League.

  De Pro League had het clearinghouse, de waakhond voor transfers en contracten in het Belgische profvoetbal, graag deze zomer al actief gezien. "We hopen nu dat het nieuwe reglement uiterlijk op 1 januari 2020 in voege zal treden", zegt Pierre François, CEO van de Pro League.

  De oprichting van een clearinghouse is een van de maatregelen die voortgevloeid is uit het fraudeonderzoek in het Belgische voetbal. Het clearinghouse moet een orgaan met onderzoeksbevoegdheden worden dat waakt over alle spelerscontracten en transferactiviteiten. Clubs, spelers en makelaars zullen er alle voetbaltransacties moeten neerleggen.

   

  Over het voorontwerp van het clearinghouse werd begin mei al een akkoord gevonden. De raad van bestuur keurde de plannen van het expertenpanel, die het clearinghouse uitwerkte, unaniem goed.

   

  "Behalve een aantal kleine aanpassingen zal het op 7 juni helemaal klaar zijn om definitief gestemd te worden door de algemene vergadering. Tegen de volgende zomermercato zal het dan ook helemaal van kracht zijn", zei CEO Pierre François toen.

   

  "Een tweetal weken later moet hij die woorden alweer inslikken. "We zitten in een finale fase", zegt François. "Het is nu zaak om alle reglementaire bepalingen door de verschillende stakeholders te laten controleren: onze raad van bestuur en algemene vergadering, maar ook de FIFA en de mededingingsautoriteit. We verwachten dat het reglement in voege treedt voor 1 januari 2020."