• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  België begint goed aan Nations Cup: enkel Zwitserse topper is beter in La Baule

  " "

  Niels Bruynseels (archief) kwam 2 keer foutloos rond in de 5-sterrenjumping van La Baule.

  De Belgische jumpingploeg heeft een tweede plaats weggekaapt in de eerste manche van de Nations Cup. In La Baule, in Frankrijk, haalden Niels Bruynseels, Pieter Devos, Nicola Philippaerts en Grégory Wathelet 5 strafpunten. Zwitserland deed net 1 puntje beter.

  Ruiter van het Jaar Niels Bruynseels deed zijn titel alle eer aan door als enige Belg 2 nulrondes neer te zetten op de rug van Utamaro d'Ecaussines. Pieter Devos kende een valse start in de 5-sterrenjumping: Claire Z weigerde over de waterbak te springen, ging op de volgende oxer weer in de fout én kreeg nog eens 6 extra strafpunten wegens tijdsoverschrijding. Die 14 stuks in totaal waren meteen het schrapresultaat voor de eerste ronde.

   

  In de 2e ronde bleef Devos wel foutloos, maar kreeg hij 1 strafpunt omdat hij net te laat aankwam. Nicola Philippaerts (Chilli Willi) pakte 4 punten mee in de 1e ronde, Grégory Wathelet 4 in de 2e ronde. Ook in ronde 2 mag een ruiter geschrapt worden, zodat de Belgen op 5 strafpunten uitkwamen.

   

  Dat volstond niet voor winst: de Belgen botsten op Steve Guerdat. De nummer 1 van de wereld en onlangs winnaar van de Wereldbekerfinale reed 2 nulrondes en bezorgde zo Zwitserland de zege. Guerdat is ook de olympische kampioen van 2012.

  Doel is olympisch ticket in finale

  La Baule is de eerste van 4 Nations Cup-manches waarin de Belgen punten kunnen pakken. Ook Sopot (13-16 juni), Geesteren (17-23 juni) en Hickstead (25-28 juli) zijn kansen voor België om een ticket af te dwingen voor de finale in Barcelona (3-6 oktober). Daar kan het laatste landenticket voor de Spelen van 2020 in Tokio behaald worden.

  Uitslag La Baule ***** (1,60m):
  1. Zwitserland 4 strafpunten
  2. België 5
  3.  Frankrijk 8
  4.  Ierland 9
  5.  Brazilië 12
  6. Duitsland 15
  7.  Engeland 24
  8. Canada 50

  Pieter Devos: "Mogen heel blij zijn met zo een debuut"

  Niels Bruynseels: "Dit paard is voor mij een geschenk uit de hemel"

  Nicola Philippaerts: "Heel mooi resultaat als eerste landenwedstrijd"

  Peter Weinberg: "Alles lag heel dicht bij elkaar, maar ben blij met dit resultaat"

  Bruynseels, Wathelet, Philippaerts en Devos in actie op de eerste manche van de Nations Cup in La Baule