• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Caster Semenya ontbreekt bij eerste 800m sinds invoering testosteronregels

  Caster Semenya

  Caster Semenya.

  De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya ontbreekt op 30 mei bij de Diamond League atletiekmeeting in Stockholm, waar voor de eerste keer de 800 meter op het programma staat sinds de nieuwe testosteronregels van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) van toepassing zijn.

  De IAAF wil hyperandrogene atletes zoals Semenya verplichten om hun testosteronwaarden door medicatie te laten dalen. Het TAS wuifde het protest van Semenya weg, maar vroeg de IAAF evenwel ook om zijn regels aan te passen. Die regels zijn nu van toepassing.

   

  Behalve olympisch kampioene Semenya moeten ook de nummers twee en drie van de 800 meter op de Spelen in Rio in 2016, de Burundese Francine Niyonsaba en de Keniaanse Margaret Wambui, hun testosteronwaarden drastisch naar beneden halen met medicatie om nog in de vrouwencompetitie te mogen uitkomen. Ook zij zijn er op 30 mei niet bij in Stockholm.

   

  De Belgische Renée Eykens is er wel bij op de 800 meter in Stockholm, zo liet ze donderdag weten op haar Instagram. Afgelopen winter werd ze op die afstand nog vierde op het EK indoor in Glasgow.