• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  VIDEO: Stephen Curry opent finale in Western Conference met vlotte zege

  " "

  Stephen Curry (wit, Golden State) speelt tegen zijn broer Seth (Portland).

  Golden State heeft in zijn zoektocht naar een 3e NBA-titel op een rij met sprekend gemak Portland opzijgezet in de eerste match van de finale van de Western Conference: 116-94 werd het met 36 punten van Stephen Curry. 

  Na hun intense halve finale tegen Houston (4-2) begonnen de Warriors vol vertrouwen aan hun volgende missie. Portland betaalde de rekening. De Trail Blazers konden Curry en co. nooit verontrusten.

   

  Curry wierp 9 driepunters binnen - een persoonlijk record in de play-offs - in 35 speelminuten. Bij de rust had hij al de nodige schade aangericht met 19 punten, finaal zou hij afsluiten met 36 punten.

   

  Samen met maatje Klay Thompson, die in afwezigheid van de geblesseerde Kevin Durant opstaat, maakte hij het verschil. Thompson nette 26 punten. Portland kwam in het vierde kwart nog tot op 6 punten, maar die hoop drukten Curry/Thompson snel de  kop in.

   

  De Blazers hadden een moeilijke vorige serie tegen Denver (4-3) en leken snel op hun adem te trappen. Bovendien gingen de shots niet makkelijk binnen (36,1% shotpercentage). "Fysiek en mentaal was het lastig om naar het beste team van de competitie te komen, nadat we zondag onze 7e match in Denver hadden gewonnen", gaf Damian Lillard toe, met 19 punten de topschutter van Portland.

   

  "Dat mag geen excuus zijn", zegt coach Terry Stotts. "We verloren te veel ballen, maakten de verkeerde keuzes en vonden nooit het juiste ritme in de aanval." (lees voort onder de foto)

  " "

  De broers Stephen en Seth Curry.

  Broers Curry tegen elkaar: "Bizar voor ons en voor onze ouders"

  Extra piment in deze ontmoeting is de clash tussen de broers Curry, een primeur voor een conferencefinale. Drievoudig NBA-kampioen Stephen troefde zijn jongere broer Seth, reservespelverdeler bij Portland, stevig af. Die laatste maakte maar 3 punten in 19 speelminuten.

   

  Vader Dell Curry, een ex-NBA-speler, zat in de tribunes met een truitje van Golden State, hun moeder Sonya droeg er eentje van Portland. "Het is bizar om tegen mijn broer te spelen in zo'n belangrijke match. En het is even bizar om mijn ouders voor de korven van de beide teams te zien juichen. Voor hen is dit misschien nog meer stresserend dan voor ons", lachte Stephen Curry.

   

  Wie het eerst 4 keer wint, treft de winnaar van de Eastern Conference: Milwaukee of Toronto. Golden State speelde de voorbije 4 NBA-finales en won er 3 (2015, 2017, 2018).

  De wedstrijd van Stephen Curry en Klay Thompson: