• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "De beloften zullen Vanheusden meer missen dan Dimata op EK"

  In de kwalificaties loodste Zinho Vanheusden België mee naar groepswinst.

  In juni wordt het EK voor beloften op gang getrapt in Italië. De jonge Rode Duivels hebben veel ambitie, maar na de blessure van Anderlecht-spits Landry Dimata is ook Standard-verdediger Zinho Vanheusden geblesseerd. Commentator Nicolas De Brabander legt uit hoe zwaar de blessures zullen wegen op de selectie.

  Achterin met Faes en Cobbaut?

  "De knieblessure van Zinho Vanheusden is echt een probleem, want hij was de beste verdediger in de selectie",zegt De Brabander (Proximus Sports). “Vooral in het uitvoetballen en qua snelheid kon hij de fouten van de anderen opvangen."

   

  "Walem zal waarschijnlijk in Oostende-verdediger Wout Faes zijn vervanger zien, al is dat wel een niveautje minder. Wie er naast hem centraal in de verdediging zal staan, is nog een vraagteken. In de laatste oefenwedstrijd, die met 3-2 verloren werd van Denemarken, stond Elias Cobbaut (Anderlecht) mee in het centrum van de verdediging."

  Lukebakio of Oulare in de spits

  Vooraan hebben de jonge Rode Duivels meer weelde om Landry Dimata op te vangen. "Dodi Lukebakio staat het liefst op de rechterflank, maar hij kan ook doorgeschoven worden richting de spits. Bij Düsseldorf maakte hij al 14 doelpunten dit seizoen", weet Nicolas De Brabander. "Isaac Mbenza kan daardoor naar de rechterflank opschuiven."

   

  Volgens De Brabander kan bondscoach Walem ook nog een konijn uit zijn hoed toveren met Obbi Oulare. "Als hij fit geraakt, neemt Walem hem zeker mee. Zo’n type hebben de Duivels niet. Als Oulare niet fit geraakt, zal Walem misschien aan Club-spits Openda denken. Ook een nieuwe speler in de selectie."

  Luxewissel Verschaeren

  Rookie van het Jaar in de Jupiler Pro League Yari Verschaeren lijkt helemaal klaar voor het EK, al zijn er nog twee struikelblokken. Eerst en vooral heeft hij nog nooit meegedaan met de beloftenselectie. "Maar Verschaeren heeft geen sterallures en kent veel jongens van bij Anderlecht. Hij zal zich dus snel in de groep kunnen integreren", denkt Nicolas De Brabander.

   

  Maar Verschaeren heeft nog examens wanneer de groep op trainingskamp gaat. "Hij zal dan later aankomen, maar Walem moet hem eigenlijk meenemen. Waarschijnlijk als luxewissel, aangezien hij het vertrouwen zal geven aan de jongens die voor de kwalificatie gezorgd hebben."

  Een erezaak voor Walem in Italië

  De jonge Duivels zullen alleszins sterk voor de dag moeten komen in Italië aangezien ze in een loodzware groep zitten met gastland Italië, Spanje en een zeer sterk spelend Polen.

   

  "We zijn duidelijk de underdog van de groep", denkt Nicolas De Brabander. "Maar de blessures van Vanheusden en Dimata zullen niets aan de ambities veranderen. Walem zal er een erezaak van maken. Hij heeft zes jaar in Italië gespeeld en zal er alles aan doen om zijn groep klaar te stomen. Eerst en vooral met een evenwichtige selectie, maar ook qua mentaliteit."

  Johan Walem luistert naar aanvaller Leya Iseka op training.