• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Aantal stewards wordt opgevoerd na incidenten rond Standard-Anderlecht

  Steward

  De stewards krijgen een extra opleiding om pyrotechnisch materiaal aan de ingang te onderscheppen.

  De ontspoorde match Standard-Anderlecht heeft Binnenlandse Zaken doen inzien dat er maatregelen genomen moeten worden om de veiligheid in onze voetbalstadions beter te kunnen garanderen.

  Om nieuwe incidenten te voorkomen wil minister van Buitenlandse Zaken Pieter De Crem het aantal stewards opdrijven van 1 per 300 supporters naar 1 per 250 fans. Het Koninklijk Besluit hiervoor zou nog voor de start van het nieuwe seizoen van kracht moeten zijn.

   

  Daarnaast zullen de stewards extra opgeleid worden. "Vanaf dit jaar worden ze opgeleid in "profiling", om criminele voorbereiding in een vroege fase te ontdekken", zegt De Crem. Ze krijgen ook een extra opleiding om bij de controle aan de ingang sneller pyrotechnisch materiaal (vuurpijlen, bommetjes,...) op te kunnen sporen.

   

  Peter Bossaerts, de secretaris-generaal van de voetbalbond, wil de België zich spiegelt aan Engeland. "Vuurwerk is niet nodig om een goeie sfeer te creëren. In Engeland zie je dat nooit meer, maar dat zijn toch de meest sfeervolle stadions ter wereld."

   

  Pierre François, de CEO van de Pro League, kondigt dan weer een apart initiatief aan: "Er komt volgend seizoen een beloning voor de club met het meest innovatieve project in de strijd tegen pyrotechnische middelen."