• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Na polemiek mogen Afrikaanse lopers toch starten in halve marathon van Triëst

  De organisatie van de halve marathon van Triëst heeft zijn kar gekeerd. Zaterdag besliste het dat Afrikaanse lopers niet waren toegelaten "uit protest tegen de uitbuiting van Afrikaanse atleten". Maar na veel kritiek mogen er zondag toch Afrikanen meedoen.

  "Er bestaat een commerciële handel in Afrikaanse lopers die uitgebuit en onderbetaald worden." Met dat argument maakte wedstrijdorganisator Fabio Carini afgelopen weekend bekend dat de halve marathon in Triëst (die plaatsvindt op 5 mei) geen Afrikaanse atleten zou toelaten.

   

  Maar die beslissing botste op veel kritiek. "Als je enkel tegen de uitbuiting van Afrikaanse lopers wil strijden, dan is hen verbieden te lopen niet de juiste manier", zei de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio.

   

  Uiteindelijk veranderde de wedstrijdorganisatie van gedacht. "Nadat we een provocatie gelanceerd hebben die zijn toppunt bereikt heeft, zullen we toch Afrikaanse atleten uitnodigen naar onze halve marathon", klinkt het in een persbericht.

   

  "Dankzij ons is er wel veel aandacht geweest voor een belangrijk ethisch thema", zegt wedstrijdorganisator Carini. "Ik geef toe dat we het probleem op een andere manier hadden moeten aankaarten en met een betere timing. Ik bied mijn excuses aan alle mensen die zich beledigd voelden door onze eerste beslissing."