• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Barça weer kampioen: weergaloze Messi en falende clubs uit Madrid

  Lionel Messi

  Lionel Messi pronkt met de trofee in Camp Nou.

  Het was zaterdag geen uitbundig titelfeest in Camp Nou. De Catalanen zijn het intussen gewoon, hebben niet het beste seizoen achter de rug en gaan voor een hoger doel : de Champions League winnen. Stef Wijnants overloopt het Spaanse seizoen en de rol van de onnavolgbare Lionel Messi.

  Barcelona maakt dit decennium het ene statement na het andere in Spanje. Met de bikkelharde concurrentie uit Madrid zijn de acht landstitels in de voorbije elf jaar wel
  degelijk fenomenaal te noemen. Het zal niet van harte klinken maar zelfs bij Real Madrid erkennen ze de straffe reeks en voelen ze dat de kloof snel kleiner wordt (33 tegen 26 titels).

   

  Het zou iets te eenvoudig zijn om dat succes allemaal aan één man toe te schrijven, maar toen Messi aan zijn indrukwekkende carrière begon stond Barcelona nog mijlen verwijderd van de successen van de Koninklijke.

   

  Bij het debuut van de kleine Argentijn in 2005 stonden er 16 kampioenenbekers in de Catalaanse prijzenkast, bij Real zat de vitrine toen al aardig vol met 29. Vandaag is het verschil dus nog maar 7 eenheden en Messi is nog niet uitgespeeld.

  Atletico meteen uitgeteld

  Spannend is het dit seizoen in de Primera Division op geen enkel moment geweest. Daarvoor heeft de concurrentie uit Madrid het te hard en te snel laten afweten. Het zag er nochtans veelbelovend uit.

   

  Atletico hakte net voor de start van het seizoen Real in de Europese Supercup in de pan (4-2 ) en leek met de komst van Lemar en Kalinic de strijd om de titel te kunnen aangaan. Maar de ploeg van Diego Simeone begon dramatisch aan het seizoen met een 5 op 12.

   

  Atletico fietste die achterstand begin oktober nog wel dicht, maar uiteindelijk doet die zwakke start hen de das om. Vandaag staat Atletico op de tweede plaats met 9 punten minder. Aan het verdedigende compartiment ligt het ook dit jaar niet.

   

  Godin en zijn bloedbroeders verdedigden als vanouds met hart en ziel en incasseren nauwelijks meer goals ( 23 ) dan de voorbije jaren. Oblak zal binnenkort voor de vierde keer op rij de Trofeo Zamora, de prijs voor de minst gepasseerde doelman van het seizoen, ontvangen. Vooraan nijpt het schoentje.

   

  Wereldkampioen Griezmann was niet op zijn best maar scoorde toch weer 15 keer en leverde 9 assists af. Daarna volgt de grote leegte. Wintertransfer Morata met zes goals en Saul met vier treffers zijn de andere best scorende spelers. De terugkeer van Diego Costa is geen succes gebleken. Coach Simeone heeft sterker aanvallend geweld nodig.

  Diego Simeone

  Crisis wordt drama bij Real Madrid

  Real Madrid begon zonder Cristiano Ronaldo en succescoach Zinédine Zidane aan een nieuw tijdperk. Sportieve baas Julen Lopetegui dropte Thibaut Courtois in de goal en startte met 13 op 15.

   

  Maar resultaten zeggen niet alles, Real harkte zich naar de punten en al snel ging het bergaf met de ‘onoverwinnelijke’ sterren van de Champions League. Varane, Marcelo, Modric, Kroos en Casemiro voetbalden op lemen voeten. De Koninklijke noteerde geen enkele topprestatie en incasseerde intussen al 10 nederlagen op 35 matchen.

   

  In de rijke geschiedenis is dit een pikzwarte bladzijde. Ook het huidige aantal van 65 punten en 59 gemaakte goals behoren bij de slechtste 5 prestaties uit de historie. Courtois zal zich zijn eerste jaar bij de grootste club van de wereld anders hebben voorgesteld, maar hem wordt in Madrid niet veel verweten. Hij stond vaker dan hem lief was in een schietkraam.

   

  Enkel Karim Benzema ( 21 goals ) mag terugblikken op een geslaagd seizoen. Lopetegui en Santiago Solari zullen slechts voetnoten zijn in de trainersgeschiedenis van Real Madrid. De teruggekeerde Zidane staat volgend seizoen voor een enorme uitdaging. Voorzitter Florentino Perez zal in de zomer ongekende uitgaven moeten doen want bij een volgende ‘annus horribilis’ zullen de witte zakdoekjes met duizenden op zijn hoofd vallen.

  Meer dan ooit Messi

  Als de concurrenten het laten afweten, wordt de titel in de schoot geworpen, zo lijkt
  het wel. Het klopt dat Barcelona in La Liga niet haar meest sprankelende seizoen achter de rug heeft. De voorbije 10 seizoenen haalde het slechts 1 keer minder dan 90 punten.

   

  Vandaag tellen de jongens van Ernesto Valverde nog maar 83 punten en moeten ze ook de laatste drie matchen winnen om dat aantal te behalen. Na de 3 op 12 eind september zat er even zand in de machine, maar sindsdien stoomt Barça met 21 zeges en slechts 1 nederlaag (uit 27 matchen) door de Primera Division. En dat heeft het meer dan ooit te danken aan Lionel Messi.

   

  Hij zal geen record aan 50 goals scoren zoals in 2012 maar met zijn huidige 34  goals wordt hij voor de zesde keer ‘pichichi’ en zal hij voor de zesde keer de Europese Gouden Schoen ontvangen. Messi is niet in één artikel of enkele cijfers te vatten. Het ene seizoen is nog straffer dan het andere maar bij de vorige titels kon hij toch op meer hulp rekenen.

   

  Aan de zijde van Xavi en Iniesta excelleerde hij wel eens in de schaduw. Ook toen Neymar nog zijn dribbelkunsten in Barcelona opvoerde was de aandacht wel eens verdeeld. Dit seizoen doet hij het haast allemaal alleen, waar en wanneer hij wil. Misschien was Barça nooit zo afhankelijk van de Argentijn als nu.

  Champions League als bekroning?

  Nu La Liga binnen is, zal Barcelona zich zeker nog opladen voor twee andere trofeeën. Als het de Copa del Rey wint (finale op 26 mei tegen Valencia), pakt het voor de vierde
  keer in vijf jaar de dubbel. Maar de beste zijn in Spanje is geen doel meer op zich, Barcelona wil de beste van de wereld zijn.

   

  Ondanks de totale overheersing in eigen land moest het met lede ogen toezien hoe concurrent Real de afgelopen vijf jaar vier keer de belangrijkste clubtrofee ter wereld heeft gewonnen. Dat Messi sinds 2011 slechts één keer de Champions League op zak kon steken, vindt hij allicht zelf ruim onvoldoende.

   

  Het zal dus niet verbazen als hij woensdag in de halve finale tegen Liverpool opnieuw de ploeg bij de hand neemt. Ook in de Champions League kent hij dit seizoen zijn gelijke niet. Zelfs ‘Mister Europa’ Cristiano Ronaldo buigt deemoedig en respectvol het hoofd. Messi zit nu al aan 10 goals en wordt ook hier voor de zesde keer topschutter van het kampioenenbal. 

   

  Blijft er nog één zes over: zijn zesde Ballon d’Or. 

   

  Stef Wijnants