• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Advocaat Veljkovic: "Heel spijtig dat enkel Mechelen en Beveren de rekening moeten betalen"

  Advocaat Kris Luyckx.

  In het onderzoek naar fraude en matchfixing in het Belgische voetbal is de sneeuwbal nu echt aan het rollen. Het bondsparket heeft zijn vorderingen overgemaakt en spilfiguur Dejan Veljkovic is een van de personen die voor de Geschillencommissie worden gedaagd. Tot onbegrip van zijn advocaat, Kris Luyckx. 

  "Mijn cliënt had net zo goed een uitnodiging van de lokale vissersclub kunnen krijgen"

  De onderzoekscommissie van de Belgische voetbalbond heeft zijn strafeisen gemeld aan de Geschillencommissie, waar KV Mechelen, Waasland-Beveren en nog eens 13 personen zullen moeten verschijnen. Ook spilfiguur en makelaar Dejan Veljkovic heeft een uitnodiging gekregen.

   

  "De Geschillencommissie is een tuchtorgaan dat een uitspraak kan doen over de leden die aangesloten zijn bij de Belgische voetbalbond. Het verwondert mij dat ook wij moeten verschijnen, want als makelaar is mijn cliënt nooit lid geweest van de KBVB", legt Kris Luyckx, de advocaat van Dejan Veljkovic, uit aan onze redactie.

   

  "Eigenlijk had mijn cliënt net zo goed een uitnodiging kunnen krijgen van de lokale vissersclub. Ik begrijp de motieven, maar het is te doorzichtig."

   

  De makelaar riskeert dus wel een sanctie van de Geschillencommissie. "Dat is raar. Men wil iemand sanctioneren die nooit de voorwaarden van de voetbalbond heeft getekend. Dat is een juridisch curiosum,  heel raar."

   

  "We zullen ons standpunt nog bekijken, maar het lijkt mij de bedoeling om hem in de toekomst de toegang tot de voetbalmakelarij te ontzeggen. Dat is misschien een nobel doel, maar ik denk toch dat het juridisch niet helemaal haalbaar is."

   

  "Men wil mijn cliënt eigenlijk voor 10 jaar het beroep ontzeggen van makelaar. Dat is moeilijk. Er is momenteel geen enkele registratieverplichting. Men wil dat invoeren en waarschijnlijk heeft men dat op die manier gepercipieerd. Maar zolang er geen wettelijke voorwaarden zijn, denk ik dat niemand dat in de toekomst zal kunnen tegenhouden."

  Advocaat Luyckx en spilfiguur Veljkovic.

  "Mensen met boter op het hoofd dreigen de dans te ontspringen"

  Dejan Veljkovic is al een tijdje spijtoptant voor het Belgische gerecht. Volgens zijn advocaat werd ook toenadering gezocht met de Belgische voetbalbond, maar ging men daar niet in op het verzoek.

   

  "Je voelt goed aan dat men mijn cliënt wil sanctioneren, wat wel raar is. Van in het begin hebben we de hand uitgereikt naar de Belgische bond en hebben we gezegd dat we willen meewerken. We hebben een tijdje onderhandelingen gevoerd met de onderzoekscoördinator. Daar is geen concreet resultaat van gekomen."

   

  "Volgens ons had men eigenlijk niet echt interesse in zijn verhaal en dacht men dat het voldoende was om op basis van andere gegevens tot een tuchtvervolging te komen, terwijl het verhaal eigenlijk veel breder is dan de 150 pagina's die nu zijn opgesteld."

   

  "Of dit dan een gemiste kans is van de voetbalbond? Dat is mijn indruk. Als je een kroongetuige hebt en als ik zie wat er nu op tafel ligt, dan kan ik alleen maar vaststellen dat het onderzoek gebeurd is aan de oppervlakte en dat er toch heel wat mensen met boter op het hoofd de dans dreigen te ontspringen, louter en alleen door het gegeven dat men het volledige plaatje niet kan en wil weten, aangezien men slechts beperkte informatie heeft gekregen."

  Als je een kroongetuige hebt en als ik zie wat er nu op tafel ligt, dan kan ik alleen maar vaststellen dat het onderzoek gebeurd is aan de oppervlakte en dat er toch heel wat mensen met boter op het hoofd de dans dreigen te ontspringen, louter en alleen door het gegeven dat men het volledige plaatje niet kan en wil weten.

  Kris Luyckx

  "Als de bond het onderste uit de kan niet wil halen, ligt de verantwoordelijkheid daar"

  Eupen-Moeskroen werd ook onderzocht, maar werd geklasseerd. Die match werd op hetzelfde moment als KV Mechelen-Waasland-Beveren gespeeld.

   

  Kris Luyckx: "Over die match ligt geen vordering op tafel. Nochtans heeft mijn cliënt daar in het strafrechtelijke onderzoek toch wel interessante verhalen over verteld."

   

  "Maar bon, als de voetbalbond niet geïnteresseerd is om het onderste uit de kan te halen, dan is die verantwoordelijkheid daar te vinden. Als enkel Mechelen en Beveren de rekening moeten betalen, dan vind ik dat heel spijtig."